obratite pažnju

Mislili smo da je iskorenjena: Sve o tuberkulozi koja se pojavila i njeni simptomi

0

Nedavno je javnost bila uznemirena nakon vesti da je šestoro dece iz Novog Pazara obolelo od tuberkuloze.

foto: Creativa Images/Shutterstock
foto: Creativa Images/Shutterstock

Kako stoji u podacima Svetske zdravstvene organizacijen iz 2019. godine, tuberkuloza i dalje predstavlja deveti po učestalosti uzrok smrti u svetu i vodeći uzrok smrti od jednog infektivnog agensa, učestaliji u odnosu na HIV/aIDS.

 

Ova infekcija se prenosi vazduhom, a njen najvažniji izvor su bolesnici sa plućnom tuberkulozom. Kada zaražena osoba priča, kašlje, kija, izbacuje u vazduh i bacile tuberkuloze zajedno sa pljuvačkom.

 

Tuberkulozu smo smatrali iskorenjenom, međutim, njena pojava nas je ponovo uplašila iako su stručnjaci naglasili da se radi o porodičnoj epidemiji, te da nema razloga za paniku.

Simptomi kod zaražene dece su bili tipični, tempertura, kašalj, gubitak telesne težine i simptomi gripa koji su trajali duže od 15 dana. Problem je što je kod mlađe dece dijagnostikovanje teže.

 

– Simptomi bolesti su kod dece isti kao kod odraslih, ali se radiološka slika razlikuje. Glavna teškoća u dijagnozi tuberkuloze kod dece je vezana za dokazivanje bacila tuberkuloze u sputumu ili kulturi, s obzirom da najveći broj dece sa aktivnom tuberkulozom ne izbacuje bacile u spoljašnju sredinu (nemaju bacilarnu bolest) i retko su infektivna – objašnjava dr Slavica Plavšić.

 

Važno je znati da je tuberkuloza vrlo podmukla bolest, simptomi po kojima ćete je prepoznati su noćno znojenje, kašalj, temperatura, gubitak apetita, mršavljenje i ređe kašalj praćen iskašljavanjem krvi, gnoja i sluzi. Otežano disanje može biti prisutno ako je bolest uznapredovala, a bolovi u grudima se javljaju ukoliko je zahvaćena plućna maramica. Ako su zahvaćeni drugi organi, bolest se manifestuje tegobama vezanim za njih 

 

makonda-tracker