veliki naučnik

Kašalj je samo jedan od njih: Ovo su najčešći simptomi tuberkuloze

0

Nučnik Robert Koh za vreme života pokušao je da pronađe lek za tuberkulozu, ali je to istraživanje bilo neuspešno. Rešenje za ovu bolest kasnije su našli njegovi učenici, ali je on bio zaslužan za nalaženje bacila ove bolesti.

foto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia PREVIEW ADD TO FAV
foto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia PREVIEW ADD TO FAV

Robert Koh rođen je 11. decembra 1843. godine i bio je lekar i mikrobiolog, on je otkrio bacil antraksa i tuberkuloze. Naučnik je koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fizioogiju 1905. godine. On je takođe razvio i Kohove postulate. 

 

Putovao je po svetu i istraživao razne tropske bolesti. Umro je u Baden-Badenu 1910. godine. Za vreme svog života je pokušao da pronađe lek za tuberkulozu, ali je to istraživanje bilo neuspešno. Rešenje za ovu bolest kasnije su našli njegovi učenici. 

 

Tuberkuloza je bolest koja napada najčešće pluća, ali se može desiti i da zahvati neke druge delove, kao što su bubrezi, plućna maramica itd... 

 

 

Simptomi ove bolesti su često nespecifični. Simptomi se ispoljavaju 2-3 nedelje, nakon čega je moguće pristupiti dijagnostifikovanju ove bakterije. Nakon toga se rade rendgenska snimanja, a zatim i testovi kako bi se utvrdilo postojanje bakterije u organizmu. 

 

Robert Koh
foto: akg-images / AKG / Profimedia PREVIEW ADD TO FAV

 

U vezi sa tim, simptomi koji se ispoljavaju su: 

 

  • kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje
  • gubitak apetita
  • noćno znojenje
  • iskaščjavanje krvi
  • gubitak na težini
  • temperatura

 

Tuberkulozu je moguće lečiti konzumiranjem kombinacije lekova najmanje 6 meseci, pri čemu će se 2-4 nedelje terapija davati u bolnici, a narednih 6 meseci nekoliko puta nedeljno je potrebno uzimati lekove kod kuće. 

 

Jedno od velikih medicinskih dostignuća jeste i vakcina BCG koja je uspela da u velikoj meri bude pomoć u suzbijanju ove bolesti. Nije u potpunosti delotvorna, ali je uspela da zaštiti veliki broj mladih života, pošto bebe štite od najtežih oblika ove bolesti, te se zato daje na rođenju.

 


 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker