oprez

Nazivaju je TIHIM UBICOM: Ovo su simptomi bolesti od koje je bolovao Masimo Savić

0

Pevač Masimo Savić preminuo je nakon borbe sa karcinomom pluća.

foto: Stefan Tomasevic/ATAImages
foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Danas popodne tužna vest je potresla region.

 

Pevač Masimo Savić nas je napustio u 61. godini. On je, kako piše Jutarnji list, preminuo Vinogradskoj bolnici gde se lečio od karcinoma pluća-

 

Vest o njegovoj smrti potvrdila je i supruga Eni objavom na Instagramu. 

 

- Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Masimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga sveta, u našim će dušama živeti večno; nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti. Zauvek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna - stoji u njihovoj objavi.

 

Rak pluća poznata je kao najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji, kao i u svetu.

 

Kako kažu statistike, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine.

 

Pušenje je svakako najvažniji faktor rizika, ali veliki udeo u razvoju bolesti imaju i genetska predispozcija, ali i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.

 

Kako objašnjava dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog, početkom 20. veka, karcinom pluća je bio retka bolest, ali od 1980-ih godina pa naovamo u pitanju je karcinom sa najvećom stopom obolelih u svetu.

 

Kao i za sve bolesti, ključno je rano otkrivanje, ali je nezgodno što bolest može da postoji i nekoliko godina u organizmu dok se ne razviju prvi simptomi. 

Rak pluća
foto: Shutterstock/create jobs 51

Koji su simptomi na koje treba obratiti pažnju?

 

  • malaksalost
  • gubitak apetita
  • slabost
  • gubitak telesne težine 

 

Ovo su opšti simptomi bolesti i ako ih primetite treba da se javite lekaru.

 

– Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović.

 

makonda-tracker