bacite ih

Da li su "krvave banane" opasne po ljudsko zdravlje? Stručnjaci dali odgovor na pitanje koje muči mnoge Beograđane

0

Banane predstavljaju jednu od omiljnih namirnica na trpezama velikog broja ljudi 

foto: Shutterstock / Antonova Ganna
foto: Shutterstock / Antonova Ganna

Prilikom odabira voća i povrća sa polica supermarketa ili tezgi na pijacama najčešće se vodimo njihovim spoljašnjim izgledom. 

 

Uprkos tome što voće i povrće može na oko izgledati lepo i zdravo to ne znači da je to garancija kvaliteta namirnica. Ponekad nam i deklaracije mogu pomoći da kupimo zdravije namirnice, pa nije loše obratiti pažnju na način uzgoja, vreme branja, mesto na kom je voće uzgajano. 

 

Ipak, postoje neke stvari na koje ne možemo uticati niti možemo znati šta je unutra pre nego što krenemo da ih konzumiramo. 

 

 

Nedavno se desilo da je jedan čovek u Beogradu u marketu kupio banane, a kada ih je njegova supruga otvorila i počela da jede doživeli su neprijatno iznenađenje. 

 

Kroz sredinu banane mogao se videti crveni trag koji ih je odmah asocirao na krv, a zabrinuti građanin otišao je da ovo saopšti ljudima koji rade u marketu. Javnost se uzburkala, a banane su odmah dobile epitet "krvave".

 

Mnogi su se uplašili da je u pitanju ljudska krv koja je na neki način ubačena u bananu, ali stručnjaci imaju drugačije objašnjenje.

 

 

Na sajtu kandaske inspekijske službe postoji zvanično objašnjenje za ovaj fenomen.

 

- Postoje razne biljne bolesti koje mogu uzrokovati da unutrašnjost banana poprimi crvenu boju. Ova promena boje je dovela do lažnih tvrdnji da banane sadrže krv. Nigrospora je gljivična bolest koja uzrokuje da središte banane postane tamnocrveno. Nigrospora može zaraziti voće u tropskim klimama gde se uzgajaju banane. Mokilo, moko i bakterija krvne bolesti su bakterijske bolesti koje takođe mogu izazvati crvenu boju u bananama - navodi se u njemu.

 

Ipak, postoje i oni koji tvrde da ovo i nije tako bezazleno.

 

Prvo je presecite pa tek onda jedite
Prvo je presecite pa tek onda jedite foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

 

Biolog Eldan R. Ali upozorava na zagađenje.

 

- Mogu kazati da je ovo uticaj sredinskih faktora. Ovo je uticaj velikog zagađenja u staništu gde se uzgagaju banane jer iz vazduha i vode dolazi do ugrađivanja teških metala u voće i povrće koje se gaji - rekao je biolog Eldan R. Alić.

 

Takođe je napomenuo da bi konzumiranje ovakvih banana šteno uticalo na ljudski organizam.

 

- Ovo je štetno i za decu, i za odrasle - ističe biolog.

 

Pre konzumacije presecite bananu na pola
Pre konzumacije presecite bananu na pola foto: hurricanehank/Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, kako bi se detaljno utvrdilo šta je tačno razlog ovakvih banana neophodno je uraditi laboratorijske analize.

 

- Uzorci se moraju doneti u laboratoriju da se urade nalazi, a time se bave prebrambeni tehnolozi. Te laboratorijske analize su neophodne i te banane moraju da se odnesu u laboratoriju za hranu. Tek posle dobijenih rezultata može se znati tačno koji je uzrok - istakao je biolog i dodao kako na osnovu dosadašnjeg iskustva veruje da je u razlog ovoj pojavi kod banana zagađenje.

 

Bilo kako bilo s ovim stvarima ne biste treba da nagađate, već ako primetite da banana ima crveno središte bacite je u kantu za đubre i rešite se dileme zdrava je ili ne...

 

 

makonda-tracker