probajte

10 brzih načina da otpušite nos: Skoro su besplatni, deluju ODMAH, a izbacuju svu sluz i čuvaju disajne puteve

0

Kako otčepiti zapušen nos? Odaberite bilo kojih od ovih proverenih i prirodnih trikova i sigurno će delovati!

foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Začepljen nos jedan je od prvih simptoma mnogih problema, a on izaziva niz problema. Pored toga što je vrlo neprijatan, izaziva nervozu i otežava obavljanje svakodnevnih obaveza, zapušen nos otežava disanje, a gusta sluz se sliva dalje niz disajne puteve i može dovede do brzog pogoršanja stanja.


Bez obzira na to muči li vas prehlada ili rinitis, zapušen nos je jedan od najčešćih i najneprijatnijih simptoma, usled kog dolazi do nedovoljnog protoka vazduha kroz nazalne kanale.


Ukoliko želite najpre da probate s prirodnim trikovima, obavezno probajte neki od ovih ili kombinujte one koji vam deluju najkorisnije.

 

  • Tople obloge za sinuse


Nakvasite peškirić, krpu ili platnenu maramicu ili ih ugrejte na radijatoru, pa stavite na čelo i nos u predelu sinusa. Na taj način, oni će se zagrejati i uskoro ćete moći da izbacite nakupljen sekret.

 

  • Jabukovo sirće


Organsko jabukovo sirće koristi se najčešće za mršavljenje, ali ono ima brojne pozitivne efekte i na zdravlje i jačanje imuniteta. Dobro je poznato da ono rastvara sluz u telu, pa će pomoći i kod one nakupljene u nosu.

 

Jabukovo sirće ima brojne pozitivne efekte
Jabukovo sirće ima brojne pozitivne efektefoto: NoirChocolate/Shutterstock

Kako otpušiti nos uz pomoć jabukovog sirćeta? Prokuvajte pola litra vode, pa sipajte u nju tri kašike jabukovog sirćeta i inhalirajte se parom od ove mešavine. Da bi dejstvo bilo još bolje, pokrijte se peškirom, pa će vrela para ići direktno u vaše disajne puteve.

 

  • Ren

 

Izrendajte malo rena, pa pomešajte s kašičicom meda. Ovu smesu stavite na jezik, udahnite kroz nos najmanje deset puta, pa je tek onda progutajte.

 

  • Vruć tuš

 

Verovali ili ne, odlazak pod tuš deluje kao svojevrsna inhalacija!

 

Tuširanje vrućom vodom je još jedan način da se otčepi nos
Tuširanje vrućom vodom je još jedan način da se otčepi nosfoto: 4 PM production/Shutterstocktterstock

Na ovaj način će vam para dodatno razrediti sekret i rasteretiti disajne puteve. Imajte na umu da je ovaj efekat kratkotrajan i da može da se desi da se nos ponovo zapuši, ali u svakom slučaju se tuširajte češće i biće vam lakše.

 

  • Inhalacija

 

Para je jedan od najefikasnijih prirodnih trikova za otčepljivanje nosa, a najbolje od svega je to što deluje brzo.


Idealno je imati kućni inhalator i upotrebiti fiziološki rastvor, a ako ga nemate jednostavno stavite vodu da proključa i upotrebite ovu paru. U vodu možete dodati prirodne sastojke kao što su esencijalna ulja ili lekovito bilje poput bosiljka. Ne zaboravite da prekrijete glavu peškirom, a potom nagnite glavu iznad tečnosti i udišite paru kako bi se sekret razložio.

 

  • Što više tečnosti

 

Hidratacija je prvi korak za svakoga ko sumnja da je prehlađen, čak i pre nego što oseti bilo koji simptom osim iznenadne iscrpljenosti i bolova u mišićima.

 

Povišen unos tečnosti je osnova za brzo ozdravljenje
Povišen unos tečnosti je osnova za brzo ozdravljenjefoto: sebra/Shutterstock

Zato se za ljude koji imaju zapušen nos podrazumeva da povećaju unos tečnosti, čim se sekrecija razređuje i izbacuje, a smanjuje se pritisak na sinuse. To dalje ublažava upalne procese i iritaciju, a pored vode efikasni su čajevi i čorbe.

 

  • Beli luk

 

Ukoliko se odlučite za ovo povrće, ono će vam pomoći i kratkoročno i dugoročno!


Zahvaljujući garlicinu, skordininu i alicinu, beli luk deluje antibiotski, a zbog alicina ima i antikancerogeni potencijal, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo.

 

Beli luk mora biti deo vašeg jelovnika
Beli luk mora biti deo vašeg jelovnikafoto: tativophotos/Shuuterstock

Kako otpušiti nos uz pomoć belog luka? Sve što je potrebno jeste da jedan čen belog luka iseckate sitno, pa ga pojedete uz obrok ili makar uz parče hleba. Ipak, efekat će biti još bolje ako žvaćete sam beli luk, i to da ga prožvaćete najmanje desetak puta, pa onda da dobro udahnete.

 

  • Đumbir

 

Narendajte koren svežeg đumbira u bilo koje jelo (idealno u svežu salatu) i on će vam pomoći da "prodišete".

 

  • Vlažan vazduh

 

Tokom zimskih meseci, zbog grejanja je vazduh u prostoriji često suv, pa dolazi do isušivanja sluzokože. To povećava verovatnoću da će doći do upale ili se postojeća upala otežava.


Da biste vazduh učinili vlažnijim, možete koristiti neki od specijalizovanih aparata, a popularan narodni trik je posuda s vodom na izvoru toplote.

 

Suv vazduh izaziva niz problema tokom sezone grejanja
Suv vazduh izaziva niz problema tokom sezone grejanjafoto: Shutterstock / Alena Ozerova
  • Koren sleza

 

Gotovo da nema efikasnog sirupa protiv prehlade i gripa koji ne sadrži koren belog sleza.


On je nadaleko poznat po tome što rastvara sluz, a dovoljno je da ga sitno iseckate i ubacite u litar tople vode, pa ga ostavite da odstoji sat vremena i sve prokuvate. Ovom mešavinom bi trebalo inhalirati se dok je još vrela, a uskoro ćete primetiti da vam je nos prohodan.

 

 

makonda-tracker