obratite pažnju

Koje su POSLEDICE trovanja amonijakom? Ovo su prvi simptomi koje ovaj gas može da izazove

0

Ako pojedinac dođe u kontakt sa ovim amonijakom, makar i nakratko, opasnost nije zanemarljiva

foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock
foto: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Na delu pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo je juče do skliznuća jednog vagona teretnog voza koji je prevozio amonijak.

 

Tom prilikom došlo je do curenja ovog otrovnog gasa i njegove velike koncentracije u vazduhu, od čega je 51 osoba iz ovog okruga hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom.

 

Samo dve osobe imaju teže posledice kako su saopštili iz Sektora za vanredne situacije MUP, međutim postoji dosta razloga za zabritnost kad se uzme u obzir kakve sve posledice može da izazove trovanje ovom više nego opasnon supstancom.

 

Amonijak je, stručno rečeno, hemijsko jedinjenje azota i vodonika sa molekulskom formulom NH3. Ova supstanca je korozivna na neke materije, a inače je oštrog, karakterističnog mirisa, i lakša je od vazduha i lako se rastvara u vodi.

 

Amonijak inače možemo naći u brojnim sredstvima za čišćenje koja se nalaze u domu svakoga od nas, ali ipak se on najčešće koristi u proizvodnji đubriva, eksploziva i polimera.

 

Zagađen vazduh
foto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, iako može biti koristan ljudima, u pitanju je ipak izuzetno otrovan gas – koji, po podacima sa sajta ugledne njujorške bolnice Mount Sinai na prvom mestu uništava oči i disajne puteve, a uz sve to može da izazove teške i trajne posledice.

 

Prvi simptomi trovanja ovim gasom su iritacija i bolovi u očima, isto kao i iritacije i crvenilo sluzokože, odnosno disajnih puteva.

 

Velika izloženost amonijaku može dovesti do oštećenja donjih disajnih puteva. Ako se to desi onda dolazi do otežanog disanja, škripanja, kašlja, kratkog daha ili pritiska oko pluća.

 

Naočare za vid
foto: Ivn Moreno sl / Alamy Profimedia

Kada dođe do kontakta sa kožom može izazvati opekotine i plikove. Ne smemo zaboraviti da od ovog gasa strada i nervni sistem. Izaziva stanja anksioznosti i uznemirenosti, ali i jake glavobolje, kao i mentalne poremećaje.


Često dolazi i do oštećenja srca, a simptomi su ubrzani puls, nesvestica i gubitak svesti. Ukoliko ste bili pod dužim dejstvom amonijaka – bolničko lečenje traje najmanje između 20 i 30 dana. Zbog svega toga se savetuje ekstremni oprez prilikom upotrebe ovog gasa. 

 

 

makonda-tracker