icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

oprezno

60 odsto pacijenata ima ovaj PROBLEM: SIMPTOM koji se javlja i 20 godina pre dijagnoze

Neki simptomi mogu da se jave i 20 godina pre uspostavljanja konačne dijagnoze.

foto: Shutterstock/sruilk
foto: Shutterstock/sruilk

Parkinsonova bolest je nakon Alchajmera najčešća neurodegenerativna bolest, a zajedničko im je što za njih trenutno nema leka. 

 

Kako bi lečenje bilo pravovremeno, potrebno je da se na vreme otkrije. Simptomi mogu da budu suptilni i lako ih je zanemariti. 

 

Međutimn, kako piše Best life, više od 60 odsto pacijenata koji boluje od Parkinsonove bolesti ima jedan specifičan simptom.

 

Radi se o sindromu suvog oka, a ovaj neobični simptom oboleli od Parkinsonove bolesti mogu da primete i 20 godina pre same dijagnoze tj. pre pojavljivanja nekih drugih, jasnijih znakova. 

 

Simptomi Parkinsonove bolesti uključuju drhanje, krute mišiće i usporenost pokreta, ali i teskoba, depresija, umor i probleme sa spavanjem.

 

Neki od manje poznatih simptoma, čak i među doktorima, odnose se na oči. 

 

Osobe obolele od Parkinsonove bolesti ređe trepću što može da dovede do suvoće, iritacije ili peckanja očiju. 

Parkinsonova bolest
foto: Shutterstock/hinnapong

 

Sindrom suvog oka se javlja kada oči nisu dovoljno navlažene suzama i mogu da dovedu do hronične suvoće očiju koja uzrokuje nelagodu i rizik od gubitka vida i značajno ometaju svakodnevicu.

 

Kako piše "Parkinson's News Today", kod 53 do 60 odsto pacijenata se javlja ovaj simptom. 

 

Za sada nisu poznati uzroci razvoja ove bolesti. 

 

Prema informacija Nacionalnog instituta za starenje, bolest može da bude nasledna, posledica određenih genetskih mutacija, ali u većini slučajeva bolest nije prisutna u porodici.

 

Mnogi naučnici veruju da je ova bolest kombinacija genetskih i spoljašnjih faktora. 

 

Godine su je još jedan faktor rizika za razvoj Parkinsonove bolesti.

 

Naučnici sa Klinike Mayo tvrde da mlade odrasle osobe retko boluju od ove bolesti, kao i da se Parkinsonova bolest najčešće javlja u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi.