OBRATITE PAŽNJU

Ako ih uočite, odmah se javite lekaru: Prvi simptomi se javljaju tri godine pre dijagnoze

0

Alchajmerova bolest je jedna od najčešćih vrsta demencije koja utiče na pamćenje, mišljenje i ponašanje obolelih. 

foto: Shutterstock/fizkes
foto: Shutterstock/fizkes

Već je ranije dokazano da depresija i anksioznost povećavaju rizik za razvoj ove bolesti, a prema najnovijim istraživanjima, simptomi mogu da počnu da se javljaju i tri godine pre uspostavljene dijagnoze.

 

Kako prenosi "Eat This", stručnjaci napominju da to ne znači da će svi ljudi koji boluju od depresije i anksioznosti oboleti i od Alchajmera, ali da bi svakako trebalo obratiti pažnju na svoje mentalno zdravlje. 

 

Doktori upozoravaju da postoje rani simptomi koje ne bi trebalo da ignorišete, jer mogu da ukazuju na mogućnost oboljenja od Alchajmerove bolesti.

 

Jedan od tih simptoma jesu poteškoće na poslu prilikom obavljanja organizacionih zadataka, a najčešće se javljaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama. Naime, dešava se da zaboravljaju da urade sve potrebne zadatke što upućuje na smanjenje funkcije pamćenja. 

 

Pored njega, jedan od prvih znakova za uzbunu jeste gubljenje u prostoru ili zaboravljanje pravca u kojem treba ići, pogotovo na lokacijama koje osoba veoma dobro poznaje.

 

Takođe, može se desiti da osoba počinje da zaboravlja dogovore što upućuje da počinje sve slabije da pamti.

 

Iako ova bolest nije izlečiva, doktori naglašavaju važnost prevencije i preporučuju uvođenje zdravih navika i zdravog načina života.

 

makonda-tracker