Uz samo dva sastojka možete napraviti ovaj lekoviti napitak, a zdravstvene tegobe možete zobići na jednostavan način.

Ruzmarin se od davnina koristi kao veoma lekovita biljka, naročito u fitoterapiji, a neretko je možemo videti i kao sastojak u kozmetologiji.
Poseduje snažno antioksidativno dejstvo, te štiti organizam od slobodnih radikala i mutacija ćelija.
Može smanjiti nivo kortizola, štiti od prevremenog starenja, alergija, virusa.
Sadrži eterično ulje, cineol koji pospešuje cirkulaciju.
Kako biste sačuvali optimalno zdravlje i nakon pedesete, ali i prevenirali moždani udar koji je na trećem po smrtnosi u Evropi, ovaj recept će vam pomoći.

Ruzmarinovo VINO:
200 g svežeg ruzmarina treba potopiti u litri domaćeg belog vina (ili u rakiji lozovači), ostaviti sedam dana i onda procediti. Čuvati vino u dobro zatvorenoj staklenoj flaši.
Pije se po jedna čašica (0,3 dcl) ujutru na prazan želudac.
Ruzmarinovo vino ili rakija - umiruje srce, pospešuje mokrenje i protok krvi. Koristi se kod vodene bolesti, reume, gihta i upale zglobova.
Iste bolesti leče se i kapljicama koje se dobiju kada se razrezane grančice ruzmarina preliju alkoholom ili maslinovim uljem.
Uzima se dva puta dnevno po 6 - 10 kapi na kocki šećera - ako su uljane, a 20 do 25 kapi - ako su alkoholne.
Ukoliko ste ipak ljubitelji organskih čajeva, ovo je recept čuvenog travara Momčila Antonijevića.
― Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina, prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijete. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. I ruzmarin je jedna od onih biljaka koje treba piti ujutru jer nas stimuliše, daje nam fokus, razbuđuje nas i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak. ― istakao je tokom jednog intervuja za RTS.