Mlada biljka se može koristiti za pripremu supa, čorbi i pita.
Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih biljaka u prirodi. Mnogi je ne vole zbog neprijatnog osećaja pečenja koji imamo ako je dodirnemo golom kožom.
Ipak, žara, kako se u narodu zove, predstavlja pravi spas kada su u pitanju mnoge bolesti. Svaki deo ove biljke je lekovit, od korena do cveta i svaki od njih treba da se nađe u našim kuhinjama.
Kopriva pomaže kod jakih glavobolja, a naročito se preporučuje ženama nakon porođaja. Ova "peckava" biljka odlična je saveznica za čišćenje krvi, a pomaže i u snižavanju količine šećera u krvi, ali leči i upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva.
Poznato je i da pomaže osobama koje pate od reume, ali pomaže i u borbi protiv bolesti jetre i žuči, nesanice, tumora slezine.
Hemijski sastav:
List koprive sadrži organske kiseline slobodne amine, flavonoide, karotenoide, tanine, kumarine. Koren koprive sadrži polisaharide, lektine, kumarine, triterpene.
Upotreba:
List koprive se koristi kod pojačanih menstrualnih krvarenja i krvarenja iz hemoroida; kod povišenog nivoa šećera; za pospešenje lučenja mokraće. Koren koprive se koristi kod benignog i malignog adenoma prostate.
Način pripreme i upotrebe čaja:
Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena preliti sa 150 ml hladne vode, zagrejati do ključanja i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Supenu kašiku lista koprive preliti sa 200 ml hladne vode, brzo zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.