obratite pažnju

U svakoj kući spada u omiljenu: Ovu hranu mališani NIKAD ne treba da jedu

0

Ove namirnice nisu preporučljive ni odraslima, a kamoli deci!

foto: Liderina/Shutterstock
foto: Liderina/Shutterstock

Zdrava i izbalansirana ishrana je apsolutni imperativ za sve, a roditelji možda češće nego drugi pažljivo čitaju sadržaj. S popularizovanjem zdravog načina ishrana i dostupnim informacijama o tome šta treba unositi u organizam, a šta nam ne čini dobro, sve smo zabrinutiji i ponekad je teško pronaći pravu meru u moru saveta, preporuka, iskustava...


Kada je reč o ishrani dece, najvažnije je znati zašto je nešto zdravo ili nezdravo za njihov razvoj. Mališani su fokusirani isključivo na to kakvog su ukusa različite namirnice, a kako rastu tako ih je sve lakše ubediti da jedu samo ono što im koristi.

 

Čega, zapravo, treba da se klonimo?


Ni deca ni odrasli ne treba da jedu ništa što sadrži trans-masti, ni hidrogenizovane niti delimično hedigenizovane — objašnjava dijetetičarka Nanet Kameron. — Ipak, one se nalaze u mnogim namirnicama za koje se veruje da su dobre za decu.


Kako pišu The Daily Meal i Health, među njima su:

 

  • slatke cerealije
  • kokice iz mikrotalasne pećnice
  • stoni margarin
  • krekeri
  • slatkiši
  • gotove glazure
  • pržena hrana
  • gotovi vafli, lisnata i druga zamrznuta peciva

 

Pica, Kutija za picu, Nezdrava hrana, Brza hrana, Deca, Detinjstvo, Ishrana dece, Dete
foto: Andrii Zastrozhnov/Shutterstock

Uz to, trans-masti mogu se javiti prirodno u nekim vrstama mesa i mlečnim proizvodima. Ipak, pretežno se prave veštački, od hidrogenizovanih i delimično hidrogenizovanih ulja, što je proces kojim se tečnim uljima dodaje vodonik kako bi se dobilo čvrsto agregatno stanje.


Nakon unošenja trans-masti u organizam, raste nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi, a uz to se snižava dobar holesterol (HDL).


Ovakve vrste masti izazivaju zapaljenja, bolesti srca i druge bolesti povezane sa ishranom — ističe Kameronova.


Šta jesti umesto toga?


Mališani neće odbiti domaću verziju mnogih od ovih namirnica ili makar verzije koje su lišene trans-masti. Tu spadaju mnoge vrste cerealija, neke vrste putera od kikirikija, domaća peciva, krekeri napravljeni od celog zrna žitarica, voće...

 

 

makonda-tracker