SIGURNO JE IMATE U DVORIŠTU

Leči čak 24 BOLESTI: Raste kao KOROV, a ima ANTIUPALNO dejstvo i najbolji je lek za UJED KOMARACA

0

Bokvica je jedna od najsvestranijih i najdostupnijih lekovitih biljaka.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ženska bokvica i muška bokvica imaju lekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina.

 

Koristili su ih drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju ta vrlo cenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti.

 

 

Obe vrste bokvice koriste se u vidu losiona, ali od njih se prave i čudotvorni napici. Mnogi ih koriste za lečenje problema na koži. Blagotvorno dejstvo imaju i kada je u pitanju ispucala koža, posekotine, a vrlo su efikasne i kada su ugrizi insekata u pitanju.

 

U unutarašnjoj upotrebi bokvica deluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Olakšava stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cudo_od_melema_i_prirode_

 

Sveži sok preporučljiv je i za prolećni umor, za “čišćenje krvi” i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma deluje i diuretički. Mladi i nežni prolećni listovi muške bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, mešane salate ili se kuvaju kao spanać.

 

Listovi se beru od juna do oktobra, po mogućnosti pre nego što biljke procvetaju. Nakon svakog košenja bokvvica ponovno naraste. Treba da se suši brzo, jer listovi inače pocrne.

 

Bokvica se može koristiti za lečenje raznih bolesti, a ovo su samo neke od njih.

 

 

Protiv akni i mitisera

 

- 15-20 grama sveže isceđenog soka od bokvice pomešati s 10-15 gr masne kreme i dodati nekoliko kapi ružinog ulja i kašičicu nevenove masti pa dobro izmešajte. Mešavina se koristi protiv akni i gnojnih mitisera.

 

Protiv žučnog kamenca

 

Seme bokvice koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za decu, i kod upalnih stanja sluznice. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnog kamenaca.

 

Mešavina protiv gripa

 

Pomešajte 30 g listova bokvice, 30 g iglica smreke, 20 g listova podbela i 20 g biljke dan-noć. Za čaj dve kašičice mešavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite. Zasladite medom ili dodajte sok od zove ili višanja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌿 (@zdravoizeleno)

 

Tegobe s kožom

 

Popularna je upotreba bokvice kod svih vrsta kožnih tegoba, kao što su rane, čirevi, posekotine, razderotine, modrice, podlivi, opekotine, plihovi, žuljevi, zanoktice, ubodi insekata i osipi raznih uzroka. Za lečenje kožnih tegoba operite sveži list i napravite kašu od njega pa ga nanesite na obolelo mesto. Zbog lake dostupnosti bokvica je izvrsna prva pomoć kod uboda.

 

Opekotine

 

Nakon što ih isperete hladnom vodom, stavite na njih list bokvice koji ćete učvrstiti flasterom.

 

 

makonda-tracker