jeste li znali?

Njihovo dejstvo je BLAGOTVORNO: 4 namirnice koje svi imate u domaćinstvu efikasno SNIŽAVAJU HOLESTEROL

0

Ako vam je potrebno rešenje za probleme koji nastaju sa povećanjem štetnih masti u organizmu obavezno konzumirajte ovu hranu i napitke. 

foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko
foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Supstanca koja se nalazi u našem telu, a nalik je na masti jeste holesterol. Međutim, on može biti i povišen što nije dobro za zdravlje organizma, a najčešći uzrok je nezdrav način života. 

 

Loše masnoće se mogu naći u različitim namirnicama od kojih su npr. pržena hrana, masna, prerađena i druge. Može doći to toga da ova hrana prouzrokuje da prouzrokuje veću koncentraciju lipoproteina niske gustine LDL ("loš holesterol"). Takođe, pušenje snižava HDL, odnosno "dobar holesterol". 

 

 

  • Jabuke

 

Izreka da jedna jabuka drži čoveka daleko od lekara, zapravo je vrlo tačna. Ovo voće korisno je za suzbijanje rizika od razvijanja bolesti srca kao i u snižavanju holesterola. Jabuka ima 4 grama vlakna što može pomoći u snižavanju nivoa holesterola u organizmu. Samo jedna jabuka dnevno može sniziti do 40 posto LDL-a.

 

 

Ako volite testenine odlično bi bilo da uz njih servirate paradajz sos koji će vaš holesterol držati pod kontrolom. Ova biljka je odličan izbor likopena koji smanjuje nivo LDL-a u organizmu. 

 

1 / 3 Foto: Shutterstock

 

  • Zeleni i crni čaj

 

Ova dva čaja odlična su za snižavanje holesterola. Dakle, crni čaj se pravi od potpuno fermentisanog lišća biljke Camellia sinensis, dok se zeleni pravi od nefermentisanog lišća od iste biljke. Tako da istraživači veruju da su katehini koji se nalaze u čaju odgovorni za snižavanje holesterola u krvi.

 

  • Maline

 

U malinama se nalaze polifenoli koji bobičastom voću daju svetlu boju i u vezi sa ovim oni utiču na snižavanje nivoa LDL-a, a podižu nivo HDL-a. 

 

 

makonda-tracker