Pileći bujon bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom.
Bujon je osnovni sastojak svih ukusnih supa i čorbi. Obično se sve vrste čorbi pripremaju od kostiju određene životinje, kojima se dodaje povrće poput luka, šargarepe, celera, belog luka, pečuraka, kao i crvena i zelena paprika.
Pored upotrebe u pripremi tople i aromatične pileće supe ili čorbe, bujon je pogodan i za direktnu konzumaciju, posebno u hladnim zimskim danima.
Domaći pileći bujon bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Takođe možete pripremiti veću količinu, a ostatak čuvati u frižideru
Recept:
pileće kosti ili pileća leđa – od 1 pileta
Crni luk – 1 glavica
Beli luk – 2 čena
Šargarepa – 2 komada
Celer – 1/2 šolja, isečen na kocke
Biber – 5-6 zrna
Lovorov list – 2 komada
Crvena paprika – 1 komad
Zelena paprika- 1 komad
Peršun
Ulje za prženje ili maslinovo ulje
U dubokoj šerpi zagrejte ulje ili maslinovo ulje. Dodajte povrće iseckano na kockice. Zalijte sa 1,5 litrom tople vode, dodajte pileće kosti i peršun i začinite solju.
Dok čorba ključa, može se stvoriti pena koju trebate ukloniti. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Uklonite gotovi pileći bujon sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi i koristite po potrebi, čuvajući ga u frižideru.