icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept dana

RUČAK KOJI ĆE VAS OKREPITI NAKON NAPORNOG DANA: Domaći, pileći BUJON je odličan dodatak čorbama!

Podeli:

Pileći bujon bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bujon je osnovni sastojak svih ukusnih supa i čorbi. Obično se sve vrste čorbi pripremaju od kostiju određene životinje, kojima se dodaje povrće poput luka, šargarepe, celera, belog luka, pečuraka, kao i crvena i zelena paprika.

Pored upotrebe u pripremi tople i aromatične pileće supe ili čorbe, bujon je pogodan i za direktnu konzumaciju, posebno u hladnim zimskim danima.

 

Domaći pileći bujon bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Takođe možete pripremiti veću količinu, a ostatak čuvati u frižideru

 

Recept:

 

pileće kosti ili pileća leđa – od 1 pileta

Crni luk – 1 glavica

Beli luk – 2 čena

Šargarepa – 2 komada

Celer – 1/2 šolja, isečen na kocke

Biber – 5-6 zrna

Lovorov list – 2 komada

Crvena paprika – 1 komad

Zelena paprika- 1 komad

Peršun

Ulje za prženje ili maslinovo ulje

 

U dubokoj šerpi zagrejte ulje ili maslinovo ulje. Dodajte povrće iseckano na kockice. Zalijte sa 1,5 litrom tople vode, dodajte pileće kosti i peršun i začinite solju.

Dok čorba ključa, može se stvoriti pena koju trebate ukloniti. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.

 

Uklonite gotovi pileći bujon sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi i koristite po potrebi, čuvajući ga u frižideru.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...