brzo se širi

"Odakle vam teorija da je OMIKRON beozopasan?" Doktorka tvitom ispričala istinu o novom soju

0

Doktorka "Hitne pomoći" nije mogla da ostane nema na nagađanja da je novi omikron soj nalik običnoj prehladi, kada može biti veoma opasan i napraviti komplikacije.

foto: G.Tbov/shutterstock
foto: G.Tbov/shutterstock

Otakako je i kod nas stigao omikroj soj (korona virusa), koji iz nedelje u nedelju obara broj inficiranih osoba, neretko možemo čuti putem malih ekrana i društevnih mreža da on ne stvara tešku sliku pacijenata, te da se pored simptoma nalik plehladi i gripu ne dešavaju nuspojave. Ali, da li su ove tvrdnje zapravo istinite, i  da li zareženi omikron sojem mogu veoma lako biti priključeni na respirator?

 

Upravo ove nejasnoće rešila je da objasni doktorka "Hitne pomoći" koja se oglasila putem socijalne platforme "Tviter", gde taksativno nabrojala šta nas sve može sačekati, ukoliko olako shvatamo infekciju.

 

Nije mi jasno odakle takav nivo samopouzdanja kolega koji se pojavljuju u medijima i tvrde kako kod nas vlada omikron soj koji ima lakšu kliničku sliku, kada je stanje na terenu ovakvo

 

1. Svakodnevni porast broja hospitalizovanih, broja pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i porast broja umrlih od korone.

 

2. Podaci o težini kliničke slike od omikrona su stigli iz zemalja sa mnogo većim procentom vakcinisanih nego što je kod nas.

 

doktor, doktorka, bolest
foto: Profimedia

 

3. Ne radi se sekvencioniranje svakog uzetog pozitivnog uzorka da bismo mogli da znamo koliko pacijenata je zaraženo deltom.

 

4. Još nema podataka (jako bih volela da me neko demantuje) da omikron ne izaziva miokarditis, makro i mikrovaskularne tromboze i ostale long kovid i post kovid komplikacije.

 

5. Svojim očima sam pre neku noć gledala ogroman broj bolesne dece i ne znam kako se roditeljima čija deca imaju astmu ili sklonost ka laringitisu objašnjava da je ovo "samo prehlada, opušteno", kada izbezumljeni unose dete koje se guši u ambulantu. Da li je normalno, pod ovakvim uslovima, uzevši sve ovo u obzir, misliti da je dobro da se radi prokužavanje preko dece?

 

Nakon ovih argumentovanih tvrdnji, mnogi su rešili da se ne opuštaju, već da poštuju propisanje mere i preporuke struke i Kriznog štaba.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker