ne opuštajte se

Omikron uglavnom daje blažu sliku, ali NIJE bezazlen! Ako primetite ove simptome, ODMAH se javite lekaru

0

Iako je, tvrde medicinari širom sveta, omikron soj virusa korona u većem broju slučajeva nešto blaži nego ranije varijante (premda je zarazniji!), on može da da vrlo teške simptome i da zahteva lečenje, pa se ne sme olako shvatiti. Ako primetite neku od ovih promena, obavezno idite na pregled.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nemali broj osoba koje su do sada bile zaražene virusom korona oporavile su se kod kuće, a tu je, nažalost, i mnogo pacijenata koji su prošli, a neki i izgubili, borbu s kovidom. Ishod nije uvek izvestan, izolacija nakon prvih simptoma, baš kao i testiranje i poseta lekaru. Iako su mnogi slučajevi prošli bez teških stanja, omikron se ne sme shvatiti olako i postoje simptomi zbog kojih je važno uputiti se u medicinsku ustanovu namenjenu kovid pacijentima što pre.


Doktor Endru Moris, iz Odeljenja za infektivne bolesti Univerziteta u Torontu, redovno na svom sajtu Covid Emails piše najnovija saznanja o virusu korona i šta pokazuje njegovo iskustvo u radu s pacijentima, a nedavno je izneo niz interesantnih zapažanja. Kako je on istakao, u slučaju soja omikron, neki od simptoma su temperatura od najmanje 38 stepeni Celzijusa, kašalj, zapušen nos, bolovi u mišićima, osećaj umora i bol u grlu, koji mnogi ističu kao jedan od prvih znakova ove varijante kovida. Gubitak čula mirisa i ukusa se u slučaju omikrona javljaju ređe nego kod ostalih sojeva, a on napominje da svi koji su gojazni, imaju ranije disajne probleme, boleti jetre ili dijabetes moraju što pre da započnu lečenje kako bi ishod bio što bolji.

 

Kada se uputiti u zdravstvenu ustanovu?


Njegov kolega i imenjak s američkog Univerziteta u Juti smatra da je najvažnije obratiti pažnju na kvalitet disanja.

 

koronavirus, korona virus, Anksioznost, stres, depresija, nervoza, zaštitna maska
foto: Shutterstock

Generalno, ako kašljete, imate bol u grlu, temperaturu i bolove u mišićima, a možete da pijete tečnost i dišete bez poteškoća, ako vam odgovara tip gene koji imate kada ste kod kuće zbog prehlade ili gripa, to je u redu — kaže dr Endru Pavija iz Dečijeg infektivnog odeljenja Univerziteta u Juti. — Najčešći simptom koji stvara probleme jesu poteškoće s plućima.


To podrazumeva nešto naizgled bezazleno kao što je kratak dah, pa dalje teže simptome. Čak i kada imate utisak da dišete normalno, ali je vaš kašalj sve gori, javite se lekaru kako biste bili sigurni brinete li bez razloga ili vam treba pomoć.


S tim su saglasni i lekari iz slavne Klinike "Mejo".


Ako imate poteškoće s disanjem, morate da potražite lekarsku pomoć. Bol u grudima ili pritisak u grudima je još jedan od razloga da se obratite doktoru, kao i ukoliko se osećate zbunjeno, ošamućeno ili kao da biste mogli da izgubite svest. Ako vi ili neko drugi primeti da ste bledi ili čaak plavkasti, naročito vaše usne ili vrhovi prstiju, to je znak da vam treba kiseonik i da morate što pre do bolnice — kaže dr Melani Svift iz Klinike "Mejo".


Svi koji imaju bilo koje hronično stanje ili bilo kakav problem s disanjem ne smeju da shvataju nijedan soj vrusa korona zdravo za gotovo i leče se samostalno, napominju stručnjaci.

 

 

makonda-tracker