obratite pažnju

Čim ga osetite, IZOLUJTE SE! Ovo je PRVI SIMPTOM omikrona kod najvećeg broja ljudi

0

Iako se još uvek istražuje novi soj virusa korona nazvan omikron, već su nam poznati njegovi simptomi, a stručnjaci sada ističu šta je prvi znak da treba da se testirate na kovid u slučaju zaraze ovom varijantom virusa

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dok se omikron soj virusa korona širi svetom, primećeno je da ova varijanta nije ista kao ona na početku epidemije, pa da tako često izostaje simptom koji je ranije bio prvi znak prepoznavanja ― gubitak čula mirisa i ukusa. Kako onda prepoznati zarazu na vreme?

 

Kako ističu američki naučnici, grlobolja je često prvi simptom omikrona.

 

Naročito kod ljudi kod kojih vidimo blaže infekcije, definitivno je bol u grlu pokazatelj ― kaže dr Alison Arvodi iz vladinog Odeljenja za javno zdravlje u Čikagu.

 

Kako je ona istakla, bila grlobolja simptom virusa korona ili ne, najvažnije je odmah se izolovati.

 

Čak i ako je samo taj bol u grlu, šta god da je... To sam rekla svom osoblju, to radim i ja sama... Ako ste bolesni, čak i vrlo malo, ostanite kod kuće ― napomenula je.

 

Omikron, Virus korona, Koronavirus, Kovid
foto: G.Tbov/shutterstock

Ona je istakla da u nekim slučajevima kovida, naročito kod vakcinisanih pacijenata, mnogi nisu odmah sigurni je li u pitanju omikron, prehlada ili grip.

 

Mogu najpre da se osete kao da su se prehladili. To je dobro jer niste ozbiljno bolesni, nema pretnje za zdravstveni sistem, ali je svakako zabrinjavajuće jer možete da prenesete virus drugima ― kaže dr Arvodi.

 

Inače, nedavno su stručnjaci istakli da je jedan od simptoma zbog kojih treba posumnjati na omikron soj virusa korona i noćno znojenje. Kako kaže britanski lekar dr Amir Kan, noćno znojenje usled zaraze sojem omikron je takvo da ćete "poželeti da ustanete i presvučete se".

 

Trenutno se veruje da je u pitanju varijanta virusa korona s blažim efektima nego što je to bio slučaj s donedavno dominantnim delta sojem, ali još uvek niko to ne tvrdi sa sigurnošću. Uz to, stručnjaci savetuju da primanje buster doze vakcine protiv kovida jer treća doza podiže nivo zaštite od omikrona na 75 odsto, a AstraZeneka i Oksford su saopštili da trenutno rade na preliminarnim koracima za proizvodnju vakcine namenjene baš ovom soju, u slučaju da to bude potrebno, dok će Fajzer u martu izaći sa svojom vakcinom protiv omikrona.

 

 

makonda-tracker