saznajte

Da li alkohol zaista ubija bakterije i viruse u vašem organizmu? Ovo je odgovor — obratite pažnju

0

Mnogi staju iza argumenta da će ta jedna čaša "dezinfikovati" vaš organizam i onda se ne libe da popiju malo žestokog pića kada osete prehladu. 

foto: Shutterstock/New Africa
foto: Shutterstock/New Africa

Govorimo o alkoholu za konzumiranje za koji svi misle da je sabornik u borbi sa mnogim vrstama visura, gljivica i sl. Tako ćemo čuti mnoge kako se često hvataju za čašicu žestokog pića, jer kako kažu "alkohol ubija sve bakterije". Mnogi ne mare ni za korišćenje čaša koje su drugi koristili, jer kako kažu "alkohol dezinfikuje sve".

 

Mit da alkohol ubija sve bakterije postoji odavno i nije da u tome nema istine. On zaista ubija mnoge bakterije na raznim površinama, ali ako ga konzumiramo, on ne ubija sve bakterije u našem telu i to je dobra stvar. 

 

Ako hemijski posmatramo alkohol, odnosno njegove sastojke, tu imamo 3 glavna, a to su izopropil, etil i metil. Oni ubijaju bakterije jer im razbijaju membrane, pa se unutrašnjost čestica lakše otapa. 
 

Poznato je da večina sredstava za dezinfekciju sadrži izopropil ili etil odnosno etanol. Etilni alkohol se nalazi i u alkoholnim pićima koje konzumiramo, međutim kada ga unesemo u organizam probavni sistem razgrađuje molekule etanola, pa mu tako otežava da ubija bakterije. To je dobra stvar, zato što se u našem organizmu nalaze brojne bakterije bez kojih naše telo ne bimoglo da funkcioniše. 

 

Podsetimo da prekomerna upotreba alkohola može prouzrokovati i neke probleme kao što su iritacija creva, preopterećenje jetre, što može dovesti do ciroze, a može izazvati i uništavanje moždanog tkiva. 

 

Zaključak je da ta čašica žestokog pića neće dezinfikovati ništa u vašem telu, a to da alkohol lekovit, ostaje samo izgovor. 
 

 

makonda-tracker