mislite o zdravlju

OBELEŽAVA SE SVETSKI DAN BEZ GRUDNJAKA: Stručnjaci objašnjavaju zbog čega ne bi trebalo da ga nosite često!

1

Stručnjaci savetuju ženama kako bi grudnjak trebale da skidaju što češće, odnosno ne bi ga trebale nositi kod kuće ili na spavanju.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Danas se obeležava svetski dan bez grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živele bez brushaltera, ali društvene norme im to ne dopuštaju.

 

Ovaj dan osmišljen je zbog ozbiljnih razloga, a to je podizanje svesti o raku dojki.

 

Šalu na stranu, ovaj dan zapravo se obeležava iz vrlo ozbiljnih razloga, njime se od 2011. godine pokušava da se podigne svest devojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovitih odlazaka na preglede.

 

Potiče se žene da 13. oktobra ostave grudnjake kod kuće, 24 sata uživaju bez njih i objavljuju fotke podrške, poticaja i pomoći u podizanju svesti na društvenim mrežama pod hashtagom #nobraday. Mnoge se žene odazovu svake godine na ovaj apel.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tymbroo (@fasilitaspublik) on

 

 

"Nenošenje grudnjaka rezultira stvaranjem veće količine mišićnog tkiva u grudima kako bi im se osigurala prirodna potpora. Ako ta potpora nije prirodna, već grudi pridržava grudnjak, tada mišići slabe, a to u konačnici vodi do toga da se grudi brže "obese", objasnio je profesor Džan Denisn.

 

Istraživanje je trajalo 15 godina i stručnjaci su otkrili da su mišići u grudima čvršći ako se grudnjak ne nosi. U njemu je učestvovalo 320 žena u dobi od 18 do 35 godina.

 

"Recimo, žene starije od 45 godina, prekomerne telesne težine sa dvoje dece iza sebe neće imati koristi od prestanka nošenja grudnjaka", rekao je.

 

Stručnjaci savetuju ženama kako bi grudnjak trebale da skidaju što češće, odnosno ne bi ga trebale nositi kod kuće ili na spavanju. Nakon skidanja je dobro grudi izmasirati kako bi se poboljšao protok tečnosti u njima. Masaža mora biti nežna - prstima se masira dio oko bradavice pa prema krajevima dojke, u svim smerovima.

 

 

 

makonda-tracker