sve je izdržala

Imala je tumor pankreasa veličine FUDBALSKE LOPTE: Priča Biljane Obradović koju svako mora da pročita

2

Poznata voditeljka je na vreme otkrila tumor, koji se razvio uprkos tome što je vodila zdrav život, a sada je ispričala koje je simptome osećala pre ove dijagnoze

foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Voditeljka Biljana Obradović pre nekoliko godina se suočila sa ozbiljnim problemom ― dijagnostikovan joj je tumor pankreasa. On je bio beningni, ali je njegova veličina gotovo neverovatna i, kako voditeljka ističe, ko zna šta bi se dogodilo da nije reagovala na vreme.


Kad se kaže tumor pankreasa obično se misli na "ono najgore". Ja sam zaista imala sreću da u pravom trenutku otkrijem tumor ― rekla je ona u emisiji "Ordinacija" na RTS-u i napomenula da tumor pankreasa nije isto što i rak, iako se obično veruje da je to obavezno maligna pojava.

 

Tumor koji je bio veličine 600 grama, 11 centimetara ― to je kao jedna fudbalska lopta. Kada je urađena anamneza, onda su videli da je došlo polako do "raslojavanja", što ja kažem, zaista me je Bog pogledao da uklonim to u pravo vreme. Jer, da smo sačekali nekoliko meseci, ne bih znala u kom pravcu bi to moglo da se razvije ― istakla je voditeljka.


Ona je godinama vodila zdrav život, ali dugo je osećala neobjašnji simptom ― umor. On je nije napuštao i osećala je da joj nedostaje snage.


Pravilno se hranim, ne pušim, ne pijem, idem na spavanje oko 22 sata, bavim se fizičkom aktivnošću idem u teretanu, išla sam i na jogu, ali poslednjih 7-8 godina sam osećala konstantan umor. Nisam imala snage, često sam bila bolesna, takođe imam redovne cikluse koji traju četiri dana, ali posle tih ciklusa nisam mogla da se oporavim po tri nedelje ― ispričala je voditeljka.

 

Biljana Obradović
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zbog simptoma koje je osećala, ona se godinama lečila od hipotireoze, smanjene funkcije štitne žlezde, da bi se ispostavilo da uopšte ne pati od ove bolesti! Poteškoće joj je zapravo zadavao tumor pankreasa, koji može da ima simptome slične hipotireozi. Neki od njih su oticanje i gojenje, uporan celulit, anksioznost i depresija. Biljanu je sve to mučilo, ali su mnogi pripisivali njeno stanje prezasićenosti poslom.

 


Radila sam i dalje dva posla, ali meni je bila jedna ravna linija i onda su mi svi govorili: "Ti si se prezasitila poslom, dugo radiš na televiziji, više nema motiva, adrenalina" ― ispričala je ona.


Sve se razotkrilo kada je, nakon što ju je ginekolog uputio na ultrazvuk abdomena, otkriveno da "ima nešto ogromno u stomaku". Ubrzo je saznala da ima tumor pankreasa i da joj je neophodna hitna operacija.


Kada mi je saopštila doktorka, u tom trenutku to me je zaista slomilo i baš sam se isplakala. Sećam se trenutka kad sam ispred ordinacije zvala mamu. Njoj uopšte nije bilo jasno o čemu se radi. Na poslu sam krila duže vreme, znali su samo neki od mojih pretpostavljenih. Nisam govorila nikome, a kad sam rekla svi su mislili, ona ima neku cistu, kao to je šala, tra - la - la ― rekla je Biljana.

 

Biljana Obradović
foto: Instagram

Mesec i po dana kasnije je operisana, a operacija je trajala čak četiri sata. Umesto očekivanog malog reza, po buđenju je videla ranu od 20 centimetara. Kako danas ističe, shvata da je bila čvrsta i hrabra.


Ja sam ovako nežne građe ali sam tamo bila čvrsta i nisam plakala, ali ja nisam mogla da hodam, polako sam hodala, nisam mogla sama da odem do kupatila, ogroman je rez, imate kateter i tako dalje ― kaže voditeljka i tvrdi da je najverovatnije "trpala emocije pod tepih".

 

Danas, Biljana redovno ide na kontrolnu magnetnu rezonancu i prati svoje stanje, a u svoj život je uvela i veganski način ishrane.


U avgustu sam bila na Gospojinskom postu jer su mi rekli prosto da bi bilo dobro zbog svega što mi se izdešavalo malo da se očistim, a Gospojinski post je celovit biljni post i jako je strog, a ja sam videla fantastične promene na svom telu u roku od dve nedelje ― to salo je otišlo, mišići su ostali. Primetila sam da kada sam izbacila meso i mleko više ne otičem. bolje se osećam, imam više snage i tako sam nastavila. Prvo mi je bilo konfuzno jer veganstvo je za mene bila potpuna nepoznanica ― ističe ona.


Dok vegetarijanci ne jedu meso, ali konzumiraju mleko i jaja, vegani ne koriste ništa od hrane životinjskog porekla, ali Biljana priznaje da ponekad jede i jaja. Pored toga, korisni su joj suplementi D3 i cink. Što se tiče proteina, pronalazi ga u biljnim izvorima.


Proteina ima u grašku, u pasulju, leblebijama i drugim mahunarkama,ali morate ih koristiti svakodnevno, i tačno napraviti dobre promere. Ima takođe i veganskih proteina koji se koriste posle fitnesa, tako da sve je zastupljeno ako malo pročeprkate ― zaključila je.
 

 

makonda-tracker