obratite pažnju

PRIMETILI STE NEŠTO NEOBIČNO U SVOM IZGLEDU? 5 stvari koje ukazuju da MORATE da proverite štitnu žlezdu ŠTO PRE

0

Veliki je broj pacijenata za koje se ispostavlja da su godinama kuburili sa zdravstvenim problemima koje izaziva poremećen rad štitne žlezde, a da uopšte nisu bili svesni toga

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako piše sajt Penn Medicine, Univerziteta u Pensilvaniji, ako primetie neki od ovih simptoma, trebalo bi da se javite lekaru.


Kilaža vam se značajno promenila iako se hranite isto kao ranije


Velike promene u telesnoj težini mogu nastati kao posledica hipertireoze (pojačane funkcije) ili hipotireoze (smanjene funkcije) štitne žlezde. U slučaju hipertireoze, proizvodi se više tiroksina, hormona koji ubrzava metabolizam, zbog čega dolazi do naglog gubitka kilograma, a u slučaju hipotireoze — suprotno — stvara se manje tiroksina, pa metabolizam usporava i dolazi do gojenja.


Menja se i vaš izgled


Pored promene kilaže, primetili ste i promene i izgledu kao što su slaba kosa, suva, crvena i iritirana koža, oticanje zglobova, oteklo lice... Ovi simptomi uglavnom su dermatološke prirode, ali su praćeni još nekim od simptoma na ovoj listi, mogli bi da ukazuju na poremećaj u radu štitne žlezde.

 


Uvek ste umorni


Hipertireoza može da izazove i poremećaje sna, zbog čega pacijenta tokom celog dana može da prati osećaj zamora, dok hipotireozu zbog manjka tiroksina može da prati osećaj iscpljenosti zbog manjka energije.


Uvek vam je ili hladno ili toplo


Hipertireoza ponekad izaziva prekomerno znojenje i osećaj toplote, a u suprotnom slučaju, dok hipotireoze, može da se desi da nikako ne možemo dovoljno da se ugrejemo. Ponovo je problem u tiroksinu: promena nivoa ovog hormona može da "zbuni telo" tako proizvodi previše energije i premalo toplote ili obrnuto.

 

foto: Shutterstock

Izostao vam je ciklus


Ako inače nemate probleme s menstrualnim ciklusom, a znate da niste u drugom stanju, obavezno proverite hormone štitnežlezde. Njeni poremećaji, a naročito hipotireoza, mogu da otežaju oslobađanje jajne ćelije, što je neophodno za ovulaciju, pa samim tim i začeće. Kako piše Penn Medicine, žene koje imaju ovaj poremećaj ponekad imaju viši rizik za zdravstvene probleme u trudnoći, kao što je preeklampsija, a zabeleženi su i slučajevi spontanog pobačaja.


Imajte, ipak, na umu da ova stanja često dugo ne pokazuju nikakve simptome.
 

 

makonda-tracker