ovo niste znali

NEŠTO UBRZAVA LEČENJE, NEŠTO POGORŠAVA STANJE: Šta treba, a šta NIKAKO ne smete da jedete dok pijete ANTIBIOTIKE

0

Obratite pažnju na ove sitnice — mogu značajno da utiču na oporavak!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Upotreba antibiotika može naštetiti digestivnom sistemu i crevnoj flori, zbog čega lekari savetuju obavezan unos probiotika uz ove lekove. A koju hranu treba jesti tokom i posle antibiotika, koju je bolje isključiti jer šteti crevima i digestivnom traktu, objašnjavaju stručnjaci, piše Mondo.

 

Svi znamo da antibiotici snažno deluju na mikrofloru našeg creva, bukvalno ubijaju i dobre i loše baketrije. Da biste smanjili vrizik od neželjenih efekata, morate se pridržavati određene dijete i u ishranu uključiti hranu koja sadrži probiotike, ne gruba vlakna i inulin. Ove supstance su potrebne kako bi se održala dobra ravnoteža bakterija u telu — kažu lekari.

 


Kada se lečenje antibioticima završi, neophodno je pomoći telu da se izbori sa posledicama bolesti, a tu na scenu stupaju probiotičke namirnice koje poboljšavaju varenje. Najzdraviji probiotik je kiseli kupus, a na spisku poželjnih namirnica nalaze se i jabuke, kefir, domaći jogurt, pavlaka.

 

Takođe, artičoke, banane, crni i beli luk su prebiotički proizvodi koji poboljšavaju crevnu mikrofloru. Međutim, osobe koje imaju probleme sa varenjem ne bi tgrebalo da unose više od 8-10 g svake od ovih namirnica dnevno.

 

bol u grlo, grlo, upala grla, prehlada, kašalj
foto: Shutterstock

Preporuka je i da se jede termiški obrađeno voće i povrće, posebno prokelj, kao i peršun.

 

Namirnice koje treba isključiti iz ishrane tokom i nakon upotrebe antibiotika su:

 

  • grejpfrut
  • alkohol
  • kvasac i šećer (to znači da se treba odreći proizvoda od brašna i slatkiša)

 

Ova hrana ometa pravilnu apsorpciju lekova, a takođe može da izazove mučninu, bolove u stomaku, pa čak i poremećaje srčanog ritma. Lečenje antibioticima može izazvati kandidijazu, a brašno i slatkiši mogu da pogoršaju stanje.

 

 

makonda-tracker