komplikovano stanje

Misteriozno oboljenje koje briše pigment: Zašto se javlja VITILIGO i može li da se leči?

0

Skoro jedan procenat ljudske populacije ima vitiligo ― hronično stečeno oboljenje kože koje se još naziva leukodermija.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Do vitiliga, vrlo nepredvidivog stanja, dolazi razaranjem melanocita, ćelija odgovornih za boju kože, koje gube sposobnost da proizvedu melanin, pa delovi kože gube boju i postaju beli poput mleka.


Ovakve promene mogu da se jave bilo gde na telu, uključujući lice, šake, stopala i ostale delove izložene suncu, ali i usnu duplju, nozdrve, genitalije, pazušne jame... Štaviše, moguće je da kosa osedi u delovima u kojima je koža svetlija zbog vitiliga.


Ono što je važno znati jeste da vitiligo, iako pogađa različite delove tela, nije zarazna bolest, odnosno ne može se preneti drugoj osobi. Pri izlaganju sucu, zbog nedostatka melanina ovi delovi tela su izuzetno osetljivi, pa se mogu javiti opekotine.

 

 

Iako još uvek nije u potpunosti objašnjen uzrok ovog oboljenja, veruje se da je u 30 odsto slučajeva vitiligo nasledan. Uticaj na poremećaj funkcije melanocita imaju i emocionalni stres, ponovljene opekotine od sunca itd. Vitiligo je povezan i s autoimunim i sa zaraznim bolestima, a postoji teorija da ima veze s hipotireozom i hipertireozom. Veliki broj stručnjaka veruje da je i samo ovo stanje autoimuno oboljenje jer telo napada sopstvene ćelije, ali i dalje nije razjašnjeno kako dolazi do toga.

 

Vini Harlou, Viktorija Modesta, Melani Gajdos
foto: Profimedia
  • Koji su simptomi?


Glavni pokazatelj vitiliga jesu beli delovi kože, koji mogu da budu i manji i veći, mogu se pojavljivati simetrično na obema stranama tela u većim "flekama" ili u sitnijim, kada obično ostaju u jednom delu tela i tada vitiligo napreduje sporije.


Iako pravilo ne postoji, jedno istaživanje je pokazalo da u 75 odsto slučajeva pacijenti kojima je dijagnostikovano ovo stanje gube pigment na licu i šakama.

 

  • Može li vitiligo da se leči?


Tretmani protiv vitiliga imaju za cilj da uspostave balans u pigmentaciji kože: neki dodaju pigment, drugi ga uklanjaju. Terapija se određuje u zavisnosti od težine stanja, veličine, brojnosti, rasprostranjenosti belih delova itd.


Delotvornom se pokazala foto-terapija, kao i lokalna upotreba kortikoprepata mesec do dva i sredstava za toniranje, potom depigmentacija preostalih pigmentnih delova u slučajevima veoma raširenog vitiliga i čak presađivanje epidermisa.

 


 

makonda-tracker