naučno dokazano

Nemaju samo bebe korist! 5 IZVANREDNIH stvari zbog kojih DOJENJE DOBRO I ZA MAME

0

Odavno je poznato da je majčino mleko najbolji mogući način ishrane za bebe, ali jeste li znali da ovakvim hranjenjem možete pomoći i sebi?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena orgazniacija preporučuje dojenje do druge godine deteta zbog niza prednosti ovakvog načina hranjenja bebe, a naučnici ističu da i mame imaju benefite od dojenja. Ovo su samo neki od njih!

 

  • Pojačano se luče korisni hormoni


Prilikom dojenja, mnoge mame osećaju ispunjenost i radost, koje rastu zahvaljujući povećanom lučenju prolaktina, koji nam poamže da se opustimo i fokusiramo na bebu, i oksitocina, koji je još poznat kao hormon ljubavi i koji kontroliše otpuštanje mleka, pomaže u povezivanju mame i bebe, pruža osećaj smirenosti, smanjuje nivo hormona stresa, snižava krvni pritisak...

 

  • Uz dojenje su i mame zdravije


Majke koje doje brže se oporavljaju od porođaja, a hormon oksitocin pomaže i u povratku materice u pređašnju veličinu i smanjuje postporođajno krvarenje. Uz to, istraživanja su pokazala da žene koje su dojile imaju manji rizik za nastanak raka dojke i jajnika kasnije u životu, kao i za dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, kardiovaskularna oboljenja...

 

  • Pomoći će vam da se rešite viška kilograma


Jedna od čestih tvrdnji naših baka nije samo mit: dojenjem se sagorevaju kalorije, a istraživanja su pokazala da mame koje doje nakon tri meseca laktacije sagore više masnih naslaga nego one koje nisu dojile.

 

dojenje, beba, majčinstvo
foto: Shutterstock
  • Smanjuje rizik za nastanak depresije


Postporođajna depresija može da se razvije ubrzo nakon dolaska bebe nas svet, a studija koju su 2012. godine sproveli saudijski naučnici na čelu s dr Ajšom Hamdan pokazala je da mame koje doje ređe imaju ovaj problem. Ipak, treba imati na umu da žene koje odmah nakon porođaja razviju postporođajnu depresiju imaju više poteškoća s dojenjem i, samim tim, ono traje kraće. Zbog toga je važno obratiti se stručnjaku što pre.

 

  • Stvara se snažna veza s bebom


Ipak, pored svih prednosti, većina mama na prvo mesto liste stavlja sam osećaj koji dojenje pruža ― to je jedinstveno emocionalno iskustvo kojim se stvara snažna i neverovatna fizička i emocionalna veza između majke i bebe.

 

 

makonda-tracker