ČINI NAS SREĆNIJIMA

Deluje na telo KAO MAGIJA ― ovo MORATE da radite svaki dan! 5 načina da prirodno povećate nivo HORMONA ZALJUBLJENOSTI

0

Jeste li znali da ne morate da upoznate nekoga ko čini da vam srce brže zaigra da biste se osetili slično?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko ste ranije čuli za oksitocin, jedno je sigurno: čuli ste samo najlepše!  Ovaj hormon, koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize i proizvodi se u hipotalamusu, spada u hormone koji su poznati po svojim supermoćima i u grupu onih koji doprinose osećaju sreće.


Osnovna uloga oksitocina, koji se još naziva i ljubavni hormon, hormon zaljubljenosti i hormon maženja, jeste da tokom porođaja izazove kontrakcije materice i nakon porođaja laktaciju. On pomaže materici da se nakon porođaja vrati u pređašnju veličinu i smanjuje postporođajno krvarenje. Oksitocin se smatra najvažnijim faktorom u emocionalnom povezivanju mame i bebe, ali on nije važan samo u roditeljstvu, već pomaže u svakoj vrsti građenja i jačanja veze.

 

 

Pored toga, ovaj hormon ublažava stres, povećava seksualno uzbuđenje, poboljšava socijalne veštine, jača zaštitnički instinkt, pomaže nam da se uspavamo ili otreznimo, čini nas velikodušnijima, ublažava bolove...


Ljudski organizam prirodno proizvodi oksitocin, a postoje "tehnike" koje nam pomažu da povećamo njegov nivo. Ovo su samo neke od njih!

 

Sreća, Zaljubljenost, Osmeh
foto: Shutterstock
  • Slušajte (ili stvarajte) muziku


Opšte je poznato da muzika popravlja raspoloženje, a iako još uvek ima malo naučnih studija na ovu temu nekoliko manjih istraživanja pokazalo je da slušanje muzike, komponovanje i sviranje može da poveća količinu oksitocina u telu. Jedna studija iz 2015. pokazala je da improvizovanje u izvođenju džeza bolje utiče na nivo ovog hormona nego sviranje postojeće melodije, istraživanje iz 2009. dokazalo je da su pacijenti kojima se tokom operacije na srcu pušta muzika opušteniji i imaju više oksitocina, a utvrđeno je i da pevačima ovaj hormon raste nakon časa pevanja.

 

  • Joga


Istraživanje koje su 2013. godine sproveli naučnici indijskog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i neurologiju u Bangaloru pokazalo je da je joga pouzdan način da se utiče na porast oksitocina! Nakon mesec dana praktikovanja joge, pacijenti kojima je dijagnostikovana šizofrenija bili su efikasniji u prepoznavanju emocija kod drugih i, uopšte, socijalno funkcionalniji, a zabeležen im je i viši nivo hormona ljubavi.

 

Joga, Vežbe, Zdravlje
foto: Shutterstock

Joga, pored toga, pomaže u poboljšanju kvaliteta sna, opuštanjui ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

 

  • Druženje


Jake emocionalne veze veoma su važne za opšti osećaj sreće, pa čak i svakidanšnja aktivnost kao što je razgovor s prijateljima može da pomogne u poboljšanju nivoa oksitocina. Zato ako imate običaj da se jednom nedeljno sastanete s društvom, povećajte to na dvaput sedmično i učinićete svom telu ogromnu uslugu!

 

  • Masaža


U istraživanju Medicinskog centra u San Dijetu Univerziteta u Kaliforniji 2012. godine dokazano je da samo 15 minuta masaže pozitivno utiče na nivo oksitocina! Kasnijim eksperimentima je utvrđeno da masiranje povećava nivo ovog hormona i kod onih koji masiraju, odnosno da ćete i sami biti bolje raspoloženi i opušteniji ako nekoga izmasirate.

 

  • Grljenje

 

Sreća, Zaljubljenost, Osmeh
foto: Shutterstock

Svaki kontakt kože o kožu koristan je za čoveka, a držanje za ruke, grljenje i bilo koji drugi oblik fizičke intimnosti pojačava stvaranje oksitocina, pokazala su istraživanja. Zato je u poslednje vreme u porodilištima širom svega sve popularnija tzv. kengur-metoda, koja podrazumeva da se beba odmah po rođenju pre oblačenja stavi na majčine grudi kako bi se emocionalno povezale i da bi se povećala količina hormona ljubavi i, samim tim, podstakla laktacija.

 

 

makonda-tracker