šta vi mislite?

(Ne)higijena Mile Kunis i Eštona Kučera nas je ZGROZILA, ali... Koliko često ZAPRAVO treba da se tuširamo?

0

Nakon što je glumački par priznao da ne praktikuje redovno tuširanje i da decu "čiste kad se na njima vidi prljavština", na društvenim mrežama i u američkim emisijama je pokrenuta polemika

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američka glumica ukrajinskog porekla Mila Kunis je možda svojevremeno reklamirala Diorov parfem, ali teško da baš uvek miriše zanosno koliko izgleda, budući da njen suprug i kolega Ešton Kučer i ona ne praktikuju redovno tuširanje.


Par je pre nekoliko dana tokom gostovanja u podkastu "Stručnjak iz fotelje" priznao da se ne tušira, kao i da "peru samo ono što moraju".


Nisam imala toplu vodu dok sam odrastala, pa se svakako nisam mnogo tuširala — rekla je Kunisova i dodala da ni njihova deca Vajat (6) i Dimitri (4) nisu mališani koji se redovno kupaju, dok je Ešton dodao da imaju "sistem" po kom decu čiste ako na njima vide prljavštinu.

 

Fanovi čuvenog para izrazili su zgroženost njihovim higijenskim navikama i istakli da, ako već oni izbegavaju tuš, moraju malo više da se potrude oko higijene svoje dece. Ubrzo se ova tema našla na dnevnom redu i u američkim emisijama, gde se pokrenula polemika preteruju li Mila i Ešton u svom opuštenom pristupu ili je njihov stav da je svakodnevno tuširanje.


Ukoliko se tuširate ili kupate svaki dan, u tome niste sami — i dve trećine Amerikanaca postupa tako, a u Australiji više od 80 odsto stanovništva. Međutim, u Kini je u jednom istraživanju pola ispitanika reklo da se kupa dvaput nedeljno.

 

  • Koliko često je previše?

 

tuširanje, zdravlje
foto: Shutterstock

Dermatolozi ističu da ni s higijenom ne treba preterivati, ali u svemu najvažniju ulogu igra tip kože jer nismo svi isti. Recimo, nekome je koža zimi suvlja, a preterano tuširanje može dodatno da je isuši, dok mu leti ne smeta svakodnevno tuširanje.


U svakom slučaju, ukoliko brinete da možda preterujete s tuširanjem, znaci da ste u pravu su:

 

  • svrab
  • suva i ljuspasta koža
  • pojačani simptomi stanja kao što su psorijaza i ekcem
  • lomljiva i suva kosa


Ako uprkos svim ovim simptomima ne možete da se odreknete svakodnevnog tuširanja, svedite ga makar na jedno dnevno.

 

  • Koliko je premalo?

 

neprijatan miris, smrad, znoj, čulo mirisa
foto: Profimedia

Kao što je moguće kupati se prečesto, tako može da se dogodi i suprotno: isuviše retko pranje tela. U ovim slučajevima, može se, logično, očekivati vrlo neprijatan miris jer znojne žlezde prekrivaju veći deo tela (a ne samo pazuh!) i stvaraju znoj, koji sam po sebi ne smrdi već se neprijatni mirisi stvaraju u kontaktu s bakterijama na koži. Što duže bakterije budu u interakciji sa znojem, to je miris "teži" i teže podnošljiv.


Naravno, to nije jedini razlog da se tuširate češće: neadekvatna higijena dovodi do gomilanja mrtvih ćelija kože i prljavštine, što je dalje okidač za pojavu akni i ekcema, dermatitisa, psorijaze... Može da dođe i do narušavanja balansa dobrih i loših bakterija na koži, što vas izlaže riziku za nastanak infekcija i pojave stanja poznatog kao dermatitis neglecta.

 

  • Koliko često se treba tuširati i kupati?

 

tuširanje
foto: Profimedia

Prečestim tuširanjem se s kože uklanjaju prirodna esencijalna ulja, koja štite kožui neophodna su joj radi održavanja elastičnosti i vlažnosti. Zato je veoma važno pronaći učestalost kupanja koja odgovara vašem telu i vašoj koži.

 

Pored toga, svakodnevno jutarnje tuširanje pomoći će vam da se razbudite, opustite mišiće, da budete sigurni da mirišete prijatno... Ukoliko imate neke kožne probleme, razmislite o tome da počnete da se tuširate češće ili ređe, a ako sve funkcioniše baš kako treba — nije naodmet skokuti do tuša pre polasa na posao ili pred spavanje, zar ne?

 

 

 

makonda-tracker