nije dobro

VIŠE ZARAŽENIH NEGO U PRVOM TALASU?! Iz jednog šumadijskog grada stižu ZABRINJUJUĆI podaci, razmatraju se nove mere

0

U poslednjih 17 dana u jednom gradu ima više zaraženih nego od početka epidemije u Srbiji!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je zabrinjavajuća, u prethodnih 17 dana registrovano je 77 novozaraženih virusom korona, a većina su ljudi od 25 do 35 godina, rečeno je na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba.

 

Poređenja radi, u Kragujevcu je u "prvom talasu epidemije" bilo ukupno 68 zaraženih.

 

 S obzirom na to da je reč o mlađim ljudima, nama se čini da je klinička slika nešto blaža. Međutim, mi ne znamo kojom brzinom može da se proširi na ostalo stanovništvo i moramo da učinimo sve što je u našoj moći da to sprečimo — rekao je šef Kriznog štaba gradonačelnik Radomir Nikolić.

 

Krizni štab je danas uputio niz preporuka kako bi se smanjio rizik od epidemije.

Po rečima Nikolića, najverovatnije će danas biti razmotrena mogućnost skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i ograničenja broja prisutnih na proslavama.

 

— Ukoliko rezutati testiranja sutra i prekosutra pokažu da dnevno imamo više od desetoro zaraženih, Štabu za vanredne situacije upućena je preporuka da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji grada Kragujevca — kazao je Nikolić.

 

Dodao je da bi u tom slučaju bila moguća zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, kao i proslave matura, svadbe i druge gde se virus najlakše širi.

Svi do sada zaraženi bili su na nekoj proslavi u Kragujevcu, Beogradu i Novom Pazaru.

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

 

makonda-tracker