zanimljivo

NEOBIČNA NOVA SAZNANJA O VIRUSU: Muškarci s ovakvim prstima ređe umiru od korone?!

0

Studija britanskih naučnika ukazala je na neobičnu vezu između oboljenja kovid-19, koje izaziva virus korona, i dužine domalog prsta

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naučnici s Univerziteta Svonsi tvrde da su muškarci sa dužim domalim prstom u manjem riziku da umru od posledica virusa korona, a u najvećem broju slučajeva imaju vrlo blage simptome oboljenja kovid-19.

 

Istraživanje je sprovedeno nad osobama muškog pola iz 41 zemlje.


Oni su otkrili da je stopa smrtnosti od virusa korona u zemljama u kojima

muškarci imaju kraće domale prste čak za jednu trećina viša (30 %), od onih koji nemaju ovu fizičku karakteristiku.

 

Tako, u prvu grupu spadaju Velika Britanija, Bugarska i Španija, koje bile su među prvih 10 zemalja čiji muški živalj karakteriše kraći domali prst, dok u Maleziji, Singapuru i Rusiji imaju duže prste.

 

Kako se meri dužina i sa čime se poredi da bi moglo da se kaže da neko ima duži prst? Jednostavno, potrebno je da bude duži od kažiprsta iste šake.

 

Dužina ovog prsta zavisi od količine testosterona kojem je izložen fetus tokom razvoja u materici. Što je plod više izložen ovom "muškom" hormonu, to će im domali prst biti duži, kažu naučnici.

 

A kakve to veze ima sa koronom? Veruje se da testosteron štiti od ozbiljnijeg obolevanja od kovid-19 tako što povećava broj ACE-2 receptora u telu. Smatra se da virus SARS-CoV-2 upravo preko ovih receptora ulazi u telo i izaziva infekciju. Takođe, istraživanja pokazuju da visok novo ACE-2 receptora u telo zaraženog može da spreči oštećenja pluća.

 

 

makonda-tracker