revolucionarno otkriće

BRITANCI PRONAŠLI LEK ZA KORONU! Jeftin je i dostupan, a naučnici tvrde da spašava živote čak i NAJTEŽIM pacijentima!

0

Sjajne vesti stigle su iz Britanije!

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Jedan jeftini i široko dostupni lek može da spasi život kod pacijenata zaraženih korona virusom, a koji imaju težu kliničku sliku.

 

Reč je o deksametazonu, kortikosteroidu koji se koristi za lečenje mnogih zapaljenja i autoimunih bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

 

Britanski stručnjaci kažu da je lečenje malim dozama steroida predstavlja revolucionarno otkriće u borbi protiv smrtonosnog virusa. Kako su otkrili, deksametazon je za trećinu smanjio rizik od smrti kod teško obolelih pacijenata na repiratorima, dok za one koji su bili na veštačkoj ventilaciji, smrtnost je smanjena za za petinu.

 

Procenjuje se da je ovaj lek mogao da spase živote najmanje 5.000 Britanaca koji su bolovali kovid-19, da je počeo da se primenjuje na vreme.

 

- Ovo je dosada jedini lek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje je u velikoj meri. To je veliki pomak - tvrdi voditelj istraživanja prof Piter Horbi.

Obolelima koji su bili na respiratorima smanjio je rizik od smrti sa 40 na 28 odsto, a za one koji su primnali kiseonik sa 25 na 20 odsto.

 

Dobra vest je i da se radi o jeftinomn leku, što znači da će moći široko da se primenjuje u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom korona virusa.

 

- Utvrđena je jasna korist od lečenja deksametazonom. Lečenje traje 10 dana i košta oko 5 funti (650 din) po pacijentu. Dakle, kad se sve sabere, otriliko je potrtebno 35 funti (4.600 din) da bi se spasio život. Reč je o leku koji je dostupan na globalnom nivou - kaže prof Martin Lendri koji je takođe učestvovao u istraživanju i koji kaže da bi u bolnicama ovaj lek trebalo odmah da počne da se koristi, dok ne preporučuje ljudima da ga kupuju u apotekam i uzimaju "na svoju ruku".

 

Britanski stručnjaci kažu da je lečenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

 

Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

 

 

makonda-tracker