obratite pažnju

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ OBJASNILA: Evo šta (ne) može da se desi kad uđemo u javni prevoz

0

Život će ubrzo morati da se vrati u svoj uobičajen tok iako se broj zaraženih virusom korona u našoj zemlji broji u hiljadama, a član Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević govorila je o tome šta možemo da očekujemo u gradskom prevozu

foto: Miloš Tešić / ATAImages
foto: Miloš Tešić / ATAImages

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je na Pinku i objasnila nekoliko stvari vezanih za virus korona s kojima ćemo morati da se suočimo dok se život bude vraćao u normalu.

 

Kada su u pitanju mere na koje se javnost teško navikla, dr Kisić Tepavčević se slaže da je neobično "učiti u 21. veku da se udaljimo ili peremo ruke".


- Svima nam je bilo teško da prihvatimo da u 21. veku moramo da se udaljimo jedni od drugih, tačnije da držimo distancu i da redovno peremo ruke, ali upravo su nas te mere spasile. Uspeli smo da sprečimo vrtoglavi porast obolelih u kratkom roku, što je veoma dobro. Nadam se da će nešto od ovih obrazaca ponašanja da ostane i posle pandemije.

 

Mnoge zanima kako će funkcionisati povratak na posao, vožnja gradskim prevozom…

 

- Virus cirkuliše u našoj populaciji, to ne smemo da zaboravimo. Moramo u svakom zatvorenom prostoru da se ponašamo kao kod kuće kada su preventivne mere u pitanju. Najbolja preporuka je da ne idete u zatvorene prostore gde je više ljudi, posebno ako ne znate da li je neko zaražen. Ali zato bi trebalo uvek nositi masku - rekla je ona.

 

foto: Shutterstock

- Ako je virus na vašoj ruci pošto ste dodirnuli neko kontaminirano mesto u gradskom prevozu, ne možete da se razbolite jer se virus prenosi kapljičnim putem, ali zato je važno da redovno perete ruke. Ako ste inače u kontaku sa nekim, onda nije potrebno neko rastojanje, ali ako vam je neko nepoznat, onda bi trebalo da postoji distanca. Ne možete se zaraziti ako samo prođete pored neke osobe, potrebno je da kontakt traje nekoliko minuta - objasnila je dr Kisić Tepavčević.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

 

 

makonda-tracker