ZDRAVLJE

BRITANSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ako uočite ove simptome kod dece, odmah se obratite lekaru!

0

Virus korona može biti opasan i kod mališana

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na nagli porast broja dece koja su primljena na intezivnu negu zbog pogoršanja stanja usled korona virusa, upozorila je Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS), a to upozorenje poslala lekarima opšte prakse. Oni su istakli da raste zabrinutost da je sindrom sistemskog inflamatornog odgovora povezan sa Covid-19 kod dece na intezivnoj nezi u Velikoj Britaniji.

 

"U poslednje tri nedelje došlo je do očiglednog porasta broja dece svih uzrasta kod kojih se pojavljuju multIsistematska upalna stanja koja zahtevaju intezivnu negu", piše u saopštenju.

 

Inače, kod malog broja mališana je uspostavljena dijagnoza otkako je počela pandemija korona virusa, a još manji broj njih je umrlo.

 

Očigledna otpornost mladih na ovaj virus već nedeljama zbunjuje lekare, jer su upravo oni često "sjajni prenosioci" virusnih bolesti kao što je grip, navode strani mediji. Deca kojoj su uspostavljena pomenuta teška upalna stanja obično imaju gastrointestinalne simptome, koji uključuju: povraćanje, proliv i bol u predelu stomaka.

 

Lekari su uporedili ovo neistraženo stanje sa sindromom toksičnog šoka i kavasaki bolešću, koji u kombinaciji izazivaju unutrašnje oticanje, temperaturu i probleme sa disanjem, a to su sve značajni simptomi korone. Ipak, neka deca sa takvim simptomima testirana su negativno na ovaj virus, što je dodatno zakomplikovalo donošenje dijagnoze.

 

foto: Shutterstock

Nije jasno koliko je dece pretrpelo ovakvo stanje ili da li je neko dete umrlo isključivo od toga, ali se smatra da je do sada veoma mali broj najmlađih pacijenta pogođen na ovaj način, kažu u Health Service Journal-u.

 

U dopisu NHS-a objašnjeno je da "slučajevi imaju zajedničke karakteristike sindroma toksičnog šoka i atipične Kavasakijeve bolesti sa krvnim parametrima koji su u skladu sa teškim oboljenjem Covid-19."

 

U upozorenju lekarima navodi se da deca sa simptomima koji uključuju bol u stomaku - treba da se podvedu pod hitno stanje.

 

Ako se ovaj simptom pokaže kao široko rasprostranjen, to bi moglo da doda novi element opasnosti epidemije koronavirusa, a koji šteti najmlađoj populaciji. S druge strane, samo devet osoba mlađih od 19 glodina umrlo je u Velikoj Britaniji od korone, što je 0.005 odsto. Naučnici sugerišu je ovo rezultat toga što niže stope drugih teških bolesti i nedosatatak oštećenja pluća štite mlađu populaciju.

 

Prema NHS slučajevi sindroma tek su počeli da se pojavljuju u poslednje tri nedelje, možda jer se razvija sporo ili jer je toliko redak da je postao primetan tek na vrhuncu epidemije. Elizabet Vitaker, pedijatar bolnice St Mary u Londonu, objavila je na Tviteru da su stručnjaci u drugim zemljama takođe primetili isto oboljevanje.

 

"Ovo su primetile naše, španske i italijanske kolege. Brojke su male, ali značajne. Želimo da budemo spremni i da zaraženima pružimo potpunu i odgovarajući negu ako im to zatreba", zaključila je ona.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker