objavila je više od 120 naučnih radova!

ŽENA O KOJOJ OVIH DANA PRIČA CELA SRBIJA: Znate li ko je u svetu medicine i epidemiologije dr Darija Kisić Tepavčević?

27

Svaki podatak i preporuka koju iznese jedna od najcenjenijih lekarki srpske epidemiologije sluša se s posebnom pažnjom.

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Rođena je 1975. godine u Sarajevu, a radi kao vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i to na Katedri epidemiologije.


Fakultet na kojem danas radi završila je 2001. godine, gde je 2006. i magistrirala u oblasti epidemiologije, a doktorila je na temu "Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika s multiplom sklerozom".

 


Ipak, široj javnosti dr Darija Kisić Tepavčević poznatija je kao zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".


Važan podatak u njenoj biografiji je činjenica da je objavila više od 120 naučnih radova, kao i to što se svojom značajnom ulogom istakla u borbi protiv epidemije malih boginja 2017. u Srbiji.

 

foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jedna je od najzapaženijih u Kriznom štabu za suzbijanje bolesti Covid-19, a više puta napomenula je važnost samoizolacije tokom pandemije virusa korona.


Bez obzira na povećano testiranje, samoizolacija nema zamenu, ona je ključna. Nema veze da se svako jutro testiramo, a posle da se krećemo i na kraju dana sve se promeni. Posebno će se akcenat staviti na testiranje zdravstvenih radnika i porodica onih koji imaju infekciju — istakla je ona pre nekoliko dana.


Ona je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a nedavno još jednom napomenula koliko je svaki pojedinac važan u borbi protiv epidemije.


Na njen izgled direktno utičemo mi. Ne bih išla u prognoze da će biti najteže, pa jož teže, pa možda malo teže. Sve isključivo zavisi od nas i svaki dan nam je pokazatelj koliko smo bili istrajni u borbi prethodnih dana — zaključila je.

 

 

makonda-tracker