obratite pažnju

IAKO SU ZDRAVA, NE PRETERUJTE! Evo koliko jaja je dozvoljeno pojesti u jednom danu

0

Sigurno su vam ostala kuvana jaja, evo koliki je preporučeni dnevni i nedeljni unos!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Uskršnji praznici vreme su kada nam je kuća puna kuvanih, obojenih i ukrašenih jaja. Nakon što ste odvojili čuvarkuću, i obavili tradicionalno tucanje jajima, verovatno će vam ostati najmanje nekoliko njih.


Za uobičajene potrebe zdravog čoveka, u redu je jesti jedno jaje dnevno na nedeljnom nivou.

 

Jaja su među najhranljivijim namirnicama, što i ne čudi ako znamo da se u njima nalazi sve što je potrebno da od jedne ćelije nastane pile.

 

Žumanca su često na "lošem glasu" jer sadrže mnogo holesterola. Samo jedno jaje sadrži oko 180 miligrama holesterola, odnonso više od 60 % preporučenog dnevnog unosa, dok je belance puno proteina a sadrži veoma malo holesterola. Ako imate problem sa težinom ili holesterolom, nutricionisti savetuju da ne pojedete baš svako žumance, već da češće jedete belance. Ako imate takve probleme, ne bi trebalo da pojedete više od dva do pet žumanaca nedeljno.

 

foto: Profimedia

Ali imajte na umu, svaki organizam različito deluje, pa će kod nekih žumanca povećavati nivo "dobrog" holesterola. Lekari uvek savetuju balansiranu, zdravu ishranu, pa kao što ne preterujete ni sa drugim namirnicama na svakodnevnom nivou, nemojte preterivati ni sa unosom jaja.

 

 

makonda-tracker