zanimljivosti

KOLIKO DUGO SUNČATI STVARI? Evo kako i SUNCE iskoristiti za dezinfekciju!

0

Da li je moguće koristiti sunčevu svetlost za dezinfekciju? Da, u određenoj meri, ali nikako se ne smemo oslanjati samo na nju, već redovno i temeljno prati stvari odgovarajućim sredstvima.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ultraljubičasti zraci sunca deluju kao prirodni dezinficijens i redovno se koriste za dezinfekciju vode za piće u zemljama kao što su Indija, Kenija i Peru, gde su složeniji oblici prečišćavanja vode manje dostupni, piše Lepa&Srećna.

 

Prema procenama američkog Centra za kontrolu bolesti, više od dva miliona ljudi širom sveta koristi solarnu dezinfekciju za čišćenje vode za piće. Proces je izuzetno jednostavan: samo napunite providnu bocu, protresite je i stavite je na mesto koje je neprekidno pod sunčevom svetlošću najmanje šest sati. Iako će proces eliminisati mikrobiološke patogene, on neće imati uticaja na hemijske zagađivače, poput olova ili drugih toksičnih supstanci.

 

Ako pokušavate da dezinfikujete bilo šta osim vode, sunčeva svetlost nije najpametnija opcija, jer su njegovi zraci pre svega efikasni protiv patogena koji se prenose vodom.

 

foto: Shutterstock

Na primer, ako pokušate da dezinfikujete svoj mobilni telefon (studije su pokazale da je verovatno prljaviji od toaleta), držanjem na suncu tokom celog popodneva nećete dobiti ništa. Nema toliko jakog ultraljubičastog svetla u sunčevim zracima (bar u Zemljinoj atmosferi, jer ozonski omotač blokira većinu moćnog UV zračenja).

 

 

Međutim, pojačanje UV zraka moguće je mašinski, pa se u bolnicama koriste UV lampe čija svetlost dezinfikuje operacione sale.

 

foto: Shutterstock

Ćebad i prekrivače sunčajte što češće i što duže.

 

Posteljinu skinite, operite na visokoj temperaturi, a jorgane i jastuke sunčajte za to vreme.

 

Jakne i kapute očetkajte (možete da koristite i mikrokrpu potopljenu u rastvor alkoholnog sirćeta, samo je dobro iscedite), pa ih stavite na sunce.

 

Garderobu perite što češće.

 

Patike koje možete obavezno operite u mašini, a obuću najbolje izuvajte pre nego što uđete u kuću. Napravite rastvor hlora i sipajte u prskalicu, pa poprskajte đonove i ostavite da malo deluje i osuši se, pa ih tek onda unesite u kuću i odložite u cipelarnik.

 

 

makonda-tracker