evo šta kažu stručnjaci

NA OVAJ DETALJ STE VEROVATNO ZABORAVILI! Treba li češće da peremo kosu tokom pandemije virusa korona?

1

Redovno i temeljno peremo ruke, dezinfikujemo svaku površinu u stanu, pa čak i namirnice po povratku iz prodavnice... Sada se, međutim, javilo novo pitanje — je li i kosa potencijalni izvor zaraze?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako pišu američki mediji, još uvek nisu sprovedena naučna istraživanja o virusu korona koja bi trebalo da nam pomognu da odgovorimo na ovo pitanje, ali postoje opšta saznanja o prirodi virusa i kosi koja bi mogla da kriju odgovor.


Ovaj virus je star tek nekoliko meseci i još uvek ne znamo o njemu toliko koliko ponekad deluje — ističe načelnik pedijatrijske infektologije i imunologije u Dečijoj bolnici Volfon u Džeksonvilu dr Mobin H. Rator za Huffington Post.


Njegova koleginica dr Elizabet Rensom dodaje da nije previše zabrinuta zbog kose i kože koja se ne nalazi na rukama jer je reč o delovima tela koja ne stupaju tako lako u kontakt s virusom i, uopšte, površinama na kojima se on nalazi.


Može da se nađe u kosi, ali teško da mogu da zamislim da vam neko kašlje u nju i da tako kapljice dođu do kose — ističe dr Rensom. — Mehanizam prenosa najčešće se vezuje za zuke jer ih stalno koristimo, stalno nešto dodirujemo i nismo toga čak ni svesni. Potom dodirujemo i lice bez razmišljanja.

 

foto: Shutterstock

Lekari ističu i da virus ne može tako dugo da opstane u kosi koliko na nekim drugim površinama.

 

Virus uglavnom kraće žive na poroznim površinama kao što je kosa nego na glatkim kao što je nerđajući čelik — tvrdi dr Sad Omer s Jejlovog Insituta za globalno zdravlje i dodaje da se ne seća da je čuo da je bilo ko testirao kosu otkako je počela epidemija virusa korona.


Ipak, kako rizik ipak postoji, ne škodi da kosu peremo dobro i malo češće i da se trudimo da je ne diramo ako ne moramo, zar ne?

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker