dobili smo "kovid centre"!

ŠTA AKO IMAM SIMPTOME VIRUSA KORONA? Doktorka objašnjava kako izgleda procedura u Domu zdravlja

0

U Srbiji je uveliko počelo formiranje malih "korona ambulanti" u okviru domova zdravlja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Od početka epidemije korona virusa, procedure i pravila u vezi sa testiranjem i pregledima su se često menjala. To je, pre svega, zavisilo od toga odakle dolaze zaraženi, šta je aktuelni najvažniji cilj testiranja i kakve su epidemiološke mere za suzbijanje širenja COVID-19 u tom trenutku bile na snazi, piše Lepa&Srećna.

 

Tako je prvobitno najviše testirano onih koji su imali izražene simptome a vraćali se iz područja zahvaćenih korona virusom.

 

Zatim se fokus pomerio i na one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, jer je cilj epidemiologa bio da utvrde da li se i dalje samo "uvoze" slučajevi iz inostranstva ili je možda počela i lokalna transmisija virusa.


U to vreme, bilo je obavezno da se građani sa simptomima korona virusa i oni koji su imali kontakte sa zaraženima prvo jave epidemiologu, koji bi ih onda upućivao na odgovarajuće mesto, najčešće institut javnog zdravlja ili Infektvnu kliniku.

 

U međuvremenu, bilo je započeto i formiranje malih "korona ambulanti" u svim domovima zdravlja kako bi primarna zaštita mogla da preuzme teret sa epidemiologa.

 

Ovi "kovid centri", kako ih često zove dr Predrag Kon, u potpunosti su opremljeni do početka aprila, pa je sada uspostavljen novi sistem rada.

Direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović, učestvujući u večernjoj emisiji na TV Prva 5. aprila, govorila je detaljno o proceduri od prvih simptoma do moguće hospitalizacije.

 

foto: Profimedia

Svi koji imaju simptome treba sada da se jave u svoj Dom zdravlja — rekla je dr Jovanović. — Tu će biti obavljene laboratorijske analize krvi, pre svega sedimentacija i leukocitarna formula, a po potrebi se snimaju i pluća.

 

Ono što je važno, to je da građani znaju da će im u domu zdravlja biti uzet uzorak za test —  ali da se samo testiranje, odnosno analiza uzorka — ne radi u domu zdravlja. Naime, uzorci se moraju transportovati u neku od validiranih laboratorija gde će analiza biti završena.

 

Znači, kada lekari koriste izraz testiranje, ponekad se to odnosi samo na fazu uzorkovanja - tojest, uzimanja brisa grla i nosa.


U pitanju je, zapravo, bris iz nazofarinksa, a kako se on uzima pročitajte OVDE.


U međuvremenu, osoba se vraća kući i veoma je važno da bude u potpunoj izolaciji dok ne stignu rezultati.

 

Ako su rezultati pozitivni, u zavisnosti od težine simptoma, biće upućena na dalje lečenje.

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker