SAVETI STRUČNJAKA

SPECIJALISTA INTERNE MEDICINE OBJAŠNJAVA: Evo zašto je VODA važan saveznik u borbi protiv KORONE!

0

Specijalista za internu medicinu, turski lekar Arzu Akgjul saopštio je da voda igra važnu ulogu u borbi protiv mnogi bolesti, pa i virusa korona, prenosi list „Sozđu“.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, voda je osnovno sredstvo za regulisanje metaboličkih procesa u organizmu, kao i za dostavljanje hranljivih materija u ćelije.

 

Lekar podseća da voda omogućava eliminaciju toksina iz organizma, reguliše temperaturu tela, kao i gustinu krvi. U suprotnom, toksini se skupljaju u krvi, zbog čega čovek može oboleti od urolitijaze ili može doći do smanjene funkcije bubrega.

 

Prema rečima Akgjulja, jedna od mera zaštite od virusa korona je jačanje imuniteta, koje zahteva zdravu i uravnoteženu ishranu.

 

- Svakodnevni unos dovoljnih količina vode doprinosi oslobađanju toksina iz organizma, neutralizovanje bakterija i virusa - naglašava lekar.

 

On je takođe podsetio da je od koristi i ispiranje usta slanom ili toplom vodom. Pored toga, unos vode u čestim intervalima sprečava dehidraciju i doprinosi jačanju imuniteta.

 

Lekar savetuje da u letnjem periodu treba biti minimum dva litra vode dnevno, a zimi najmanje litar i po.

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

Eksperti su objasnili i treba li dezinfikovati namirnice, kako sprečiti magljenje naočara za vid dok nosimo masku, ima li poente nositi pamučnu masku, na kom mestu u domu se najbrže prenose virusi, kako pravilno rukovati sredstvima za dezinfekciju i izbeći trovanje, ko su superkliconoše i još mnogo toga što nam može pomoći u borbi protiv virusa korona,a pronaći ćete OVDE.  

 

#OstaniKodKuće

 

 

 

makonda-tracker