zdravlje na prvom mestu

PODELJENA SU MIŠLJENJA O NOŠENJU MASKI, A OVO TVRDE STRUČNJACI: Otkriveno je da li mogu pomoći čak i pre prvih simptoma

0

Sekretar Ministarstva zdravlja Met Henkok je rekao da vlada do kraja aprila planira da dostigne broj od 100.000 testiranih na dnevnom nivou.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pandemija virus korona se širi po čitavom svetu i broj zaraženih je prešao milion ljudi, dok je od posledica virusa preminulo više od 50.000 osoba. Sedmicu za nama obeležila je strategija masovnog testiranja u svetu, došlo je do napretka u proučavanju virusa Sars-Cov-2, a istraživanje u Kini je pokazalo da i mačke mogu biti zaražene koronavirusom, prenosi Gardijan.

 

Naučnici istražili ključni biološkim mehanizam kojim virus korona inficira ljude

Naučnici Univerziteta u Minesoti su nakon detaljnog ispitivanja strukture koronavirusa, posebno šiljaka na površini virusa koji se vezuju za ljudske ćelije otkrili da je interakcija između šiljaka virusa i receptora u plućima čoveka četiri puta jača nego kod SARSA. Stručanjci kažu da su naučna otkrića otvorila mogućnost za nova istraživanja u lečenju virusa COVID-19.

 

Prethodne nedelje su širom Evrope i sveta sprovedene mere masovnog testiranja. Nemačka svakodnevno izvrši 70.000 testova lančane reakcije polimerazom (PCR) – ovi testovi otkrivaju genetski materijal virusa – i na taj način se lako može utvrditi ko je zaražen virusom korona.

 

Sa druge strane, u Velikoj Britaniji je napredak u masovnom testiranju spor i gnev građana zbog toga raste svakodnevno. Kako piše Gardijan, u sred je u Britaniji testirano samo dve hiljade osoba.

 

Sekretar Ministarstva zdravlja Met Henkok je rekao da vlada do kraja aprila planira da dostigne broj od 100.000 testiranih na dnevnom nivou. Kako bi testovi bili spremni za masovnu upotrebu, komercijalne loboratorije, Univerziteti i privatna preduzeća u Britaniji pokušavaju da ubrzaju proces.

 

Međutim, britanska vlada se suočava sa problemom nedostatka hemikalija potrebnih za ispitivanje i testiranje. U nedostatku pouzdanih testova na koronavirus, stručnjaci traže od vlade da ublaži procedure za izradu testova.

 

foto: Profimedia

Kako piše Gardijan, iako hirurške maske za lice imaju mali efekat u zaštiti pojedinaca od virusa korona u opštim situacijama, jer sitne virusne čestice mogu da prodru kroz njih, hirurške maske mogu uhvatiti kapljice kašlja ili kijanja. Stručnjaci kažu da maske mogu pomoći u sprečavanju prenošenja klica virusa od zaraženih osoba, čak i pre nego što oboleli pokažu prve simptome.

 

 

Trenutno, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovo proverava da li nošenje hirurške maske za lice u javnosti može pomoći u borbi protiv pandemije. Pre svega, zato što je Hong Kong propisao obavezno nošenje maski, što se pokazalo prilično efikasnim u cilju sprečavanja širenja zaraze. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, takođe je apelovao na građane da nose maske kad god su napolju.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker