ostavlja li posledice?

NI ONI KOJI GA POBEDE NISU BEZBRIŽNI: Evo kakav trag preležani Covid-19 i virus korona mogu da ostave na telu

0

Ako se pacijent izleči od respiratornog oboljenja koje izaziva virus korona, u nekim slučajevima to ne znači da je automatski problem s plućima nestao

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Oštećenja pluća koja ostanu posle preležanog virusa korona mogla bi da budu trajna, ali samo kod pacijenata kod kojih je klinička slika bila veoma teška. Oni koji su se inficirali koronom i uspešno oporavili bez većih komplikacija, mogu da računaju da će im se vratiti "stara pluća".

 

Kod težih oblika bolesti, prema pisanju nemačkog medija Dojče vele, ožiljci na ovom vitalnom organu mogli bi da dovedu do toga da, doživotno, te osobe teže dišu i znatno se brže umaraju.

 

Ovaj virus, stručno "kršten" kao SARS-KoV-2, napada pre svega disajne puteve. Zaražene osobe muči srednje jak ili izuzetno snažan suv kašalj jer se bolest razvije u upalu pluća.

 

Lekari u Hongkongu utvrdili su kod pojedinih pacijenata koji su preležali koronu smanjenu plućnu funkciju i trajno otežano disanje. Grupa na osnovu koje su doneli ovakav nalaz je, doduše, relativno mala i pitanje je da li može da se tretira kao reprezentativna, ali je svakako prvi pokazatelj crnog trenda.

 

Kod nekih pacijenata plućna funkcija bi i nakon ozdravljenja mogla da bude smanjena za petinu ili čak za trećinu — procenjuje Oven Čang Tak Jin, medicinski direktor Centra za zarazne bolesti u bolnici "Princeza Margaret" u Hongkongu. Oni teško dišu kad malo brže hodaju, odnosno prinuđeni su da hodaju sporije nego ranije da bi disali normalnije.

 

Detaljnije analize radiće se sada, ciljano, na ljudima koji su preležali COVID-19 s namerom da pokažu da li se kod svih razvila fibroza pluća, usled upale plućnog vezivnog tkiva. Posledica toga je dalje umnožavanje plućnog vezivnog tkiva između plućnih mehurića i okolnih krvnih sudova.

 

foto: Shutterstock

Usled takvih komplikacija, objašnjavaju eksperti, kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posledice su smetnje pri disanju, otežano disanje, suvi kašalj i trajno smanjena fizička kondicija, do te mere da su čak i svakodnevne radnje vezane za odevanje i boravak u kući veliki problem.

 

Plućna fibroza je neizlečiva, ostavlja trajne ožiljke na tkivu, mada je napredovanje bolesti moguće usporiti, u idealnim uslovima ranog otkrivanja čak zaustaviti, što je naročito bitno za ljude koji su preležali COVID-19 i kod kojih se unapred može "računati" sa plućnom fibrozom.

 

Ono što, ipak, donosi optimizam je činjenica da je najveći broj stručnjaka uveren da su osobe koje su prebolele ovu infekciju imune na eventualne buduće infekcije istim virusom. Imunološki sistem, naime, dok u organizmu bukti infekcija virusom korona, stvara upravo ona antitela koja uništavaju uzročnike oboljenja. Isti princip kao za one koji su imali težak oblik bolesti, važi i za ljude koji su koronu preležali maltene na nogama.

 

Naučnici stavljaju izvesnu ogradu zbog toga što je kovid-19 još u mnogim segmentima nepoznat, te zato ne mogu da tvrde da će u sto odsto slučajeva kod izlečenih pacijenata biti stvoren imunitet za budućnost.

 

Pomoću takozvane računarske tomografije kod pojedinih pacijenata utvrđena je zamućenost koja upućuje na oštećenje pluća. Saznanja iz Hongkonga potvrđuju nalaze ranijih istraživanja iz Vuhana. U jednoj studiji naučnika Univerzitetske bolnice u ovom kineskom gradu, epicentru korone, analizirano je 140 snimaka pluća pacijenata obolelih od virusa korona i kod svih je utvrđena identična zamućenost.

 

 

makonda-tracker