novi podaci

BAŠ SVI MORAMO DA BUDEMO OPREZNI: Mladi u Srbiji zaraženi u VELIKOM BROJU, evo i zbog čega

0

Iako su penzioneri, kako su stručnjaci rekli "sklonjeni s ulica", mladi se ne pridržavaju propisanih mera u dovoljnoj meri.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zahvaljujući uvedenim merama Vlade Srbije, među preminulim od zaraze korona virusom u Srbiji, manje je onih koji spadaju u ugroženu grupu, odnosno starijih od 65.

 

Epidemiolog dr Stevanović i dr Kisić Tepavčević više puta su ponovili da je to zato što su penzioneri "sklonjeni s ulica", dok je među mladima broj zaraženih prilično visok.


Profesor dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izjavio je da su svi od početka govorili da se o virusu korona relativno malo zna, ali da se lečenjem pacijenata ta saznanja povećavaju.

 

  Naravno, on je najopasniji za osobe starije životne dobi, ali ne bira ni mlađe, pogotovo one koji imaju smanjeni imunitet, koji imaju pridružene bolesti, kod kojih je doza virusa kojem su izloženi velika — izjavio je Gojković TV Pink.

 

foto: Shutterstock

U tome kakvi će smptomi biti kod zaraženih, kakva klinička slika, zavisi od stepena izloženosti virusu.

 

—  Prema našim iskustvima svih pacijenata koje smo imali, kritično i najteži pacijenti, pogotovo mlađe životne dobi, jesu oni koji su bili izloženi velikoj dozi virusa. Bili su u dugotrajnom bliskom kontaktu s nekim ko je oboleo ili su bili u zatvorenoj prostoriji, svi ti slučajevi govore kolika je eksponencijalna doza virusa kojem smo izloženi — takva će biti i klinička slika — uz sve dosadašnje propratne stvari —  rekao je dr Gojković.

 

Dodao je i da u većini slučajeva kod mladih se ne javlja teža klinička slika. Izuzeci, naravno, postoje, kako su pokazala iskustva u svetu.

 

—  Oni mnogo manje oboljevaju... Kliničke slike njihove su veoma blage, ali su epidemiološki jako opasni zato što su prenosioci virusa. Oni su kliconoše, ne ispoljavaju nikakve simptome.

 

***     ***     ***     ***     ***   

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

Eksperti su objasnili i treba li dezinfikovati namirnice, kako sprečiti magljenje naočara za vid dok nosimo masku, ima li poente nositi pamučnu masku, na kom mestu u domu se najbrže prenose virusi, kako pravilno rukovati sredstvima za dezinfekciju i izbeći trovanje, ko su superkliconoše i još mnogo toga što nam može pomoći u borbi protiv virusa korona,a pronaći ćete OVDE.

 

 

 

makonda-tracker