obratite pažnju

POSTOJI LI RIZIK DA STIGNE U EVROPU? Evo koje su mere preduzete i kako se zaštititi od koronavirusa

0

Prevencija je veoma važna, napominju stručnjaci

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Predstavnik SZO u Srbiji Marjan Ivanuša kaže da se rizik od unošenja koronavirusa u Srbiju ili Evropu procenuje kao nizak ili srednji, ali da ta mogućnost ne može biti isključena, posebno ako se ima u vidu da predstoji kineska Nova godina i da će milioni Kineza iz svih delova sveta putovati u Kinu.

 

On napominje da Komitet Svetske zdravstvene organizacije na jučerašnjoj sednici nije zaključio da je novi koronavirus globalna pretnja za javno zdravlje.

 

Bez obzira na to kakva će biti odluka danas ili ubuduće, bitno je da znamo osnovne mere prevencije koje su na snazi ― rekao je Ivanuša.

 

Mere prevencije koje je izdala SZO su što češće pranje ruku, prekrivanje usta tokom kijanja i kašljanja, izbegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju razvijene simptome gripa ili prehlade, temeljno kuvanje hrane, posebno mesa.

 

Ivanuša naglašava da koronavirus izaziva običnu prehladu, ali da se i istoriji koronavirusa desilo da se pojave novi oblik koji je izazvao bolesti SARS i MERS od kojih se umire.

 

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Ministarstvo zdravlja i sve službe prate epidemiološku situaciju, te da su na graničnim prelazima pojačana kontrola.

 

― Nema mesta panici, primenjujemo sve što su preporuke SZO vezane za novi koronavirus ― rekla je Jovanović.

 

Ona je podsetila da su termovizijske kamere instalirane na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, a da će danas biti instalirane i u Nišu. One mogu da prate da li putnici koji ulaze u našu zemlju imaju povišenu temperaturu.

 

 

makonda-tracker