BELI MANTILI

VITAMINI, GRIP, ANTIBIOTICI... Šest stvari u lečenju oko kojih ni sami lekari nisu uvek složni

0

Zato je uvek dobro potražiti drugo, pa i treće mišljenje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nema razloga da ne verujete stručnom mišljenju lekara, ali je dobro i da budete svesni da čak i u polju medicine nije sve crno ili belo i da i tu postoje različita mišljenja.

 

- Dijagnoza je najčešće zasnovana na tom koje sve simptome lekar može da 'spoji' odnosno poveže jedne sa drugim. Zbog toga lekari nekad mogu da daju različite savete pacijentima, u zavisnosti od toga koje simptome su uspeli da sklope u svoje “kockice” - kaže stručnjak za zdravlje Kejleb Beki.

 

Ali, nije uvek reč samo o dijagnozi – lekari ne mogu da usaglase mišljenja ni o nekim drugim stvarima.

 

Propisivanje antibiotika

 

Već godinama slušamo kako se gotovo svuda u svetu antibiotici preterano koriste i da zbog toga preti opasnost od pojave superbakterija koje će biti otporne na antibiotike.

 

- Zato se preporučuje da se manji problemi ili prehlade tretiraju bez antibiotika, kako bi se sprečila otpornost na antibiotike. Ipak, mnogi lekari svojim pacijentima propisuju antibiotike i onda kada ne moraju, dok se drugi drže tih preporuka i antibiotike propisuju samo kada moraju - kaže farmaceut Džejson Rid.

 

 

Snižavanje holesterola

 

Dr Rid kaže da neki lekari propisuju lekove za snižavanje holesterola i onda kada to nije baš neophodno.

 

- Ako pacijent ima povišen nivo LDL holesterola, ali nema nikakve druge faktore rizika od srčanih bolesti, davanje ovih lekova možda i nije najbolja opcija - tvrdi farmaceut.

 

 

Operacija krajnika

 

Kada je reč o operaciji krajnika kod odraslih ljudi, lekari tu nisu baš sasvim saglasni.

 

- Postoji više mišljenja među lekarima kada je reč o uklanjanju krajnika kod odraslih. Broj takvih operacija je znatno smanje nakon sedamdesetih godina prošlog veka, a to je uglavnom zbog straha od infekcije nakon operacije. Ako imate infekciju krajnika, doktori neće uvek usaglasiti mišljenja da li operacija krajnika neophodan rizik - tvrdi Beki.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker