BELI MANTILI

VITAMINI, GRIP, ANTIBIOTICI... Šest stvari u lečenju oko kojih ni sami lekari nisu uvek složni

0

Zato je uvek dobro potražiti drugo, pa i treće mišljenje

foto: Profimedia

 

Hodanje/trčanje bez obuće

 

Ne tiču se sve neusaglašenosti među doktorima ozbiljnih zdravstvenih pitanja – nekad je reč i o svakodnevnim aktivnostima.

 

- Jedan od tema oko koje se lekari za stopala nikako ne slažu je da li je hodanje, trčanje ili vežbanje bez obuće dobro za zdravlje stopala.Neki smatraju da je to prirodno i da pomaže da postignete optimalne rezultate, pa to i preporučuju. Drugi smatraju da je našim stopalima potrebna podrška i zaštita, posebno kada je reč o aktivnostima koje imaju repetitivni uticaj, odnosno ponavljaju se - kaže podijatar Velimir Petkov.

 

Lečenje gripa

 

- Neki lekari smatraju da antiviralni lekovi kojima se leči grip nisu potrebni i da treba pustiti ljudsko telo da se samo izbori - kaže dr Dženet Nešajvat.

 

Ipak, grip je postao ozbiljna bolest, ističe dr Nešajvat, tako da je lečenje veoma važno. U svakom slučaju, trebalo bi da odete kod lekara ako imate neke simptome gripa.

 

 

Uzimanje vitamina

 

Da li su vam potrebni vitamini i suplementi, tema je oko koje lekari ne mogu da usaglase mišljenja. Neki ih vide kao super pomoć zdravlju, drugi ih smatraju potpuno irelevantnim ukoliko se zdravo hranite.

 

- Mislim da doktori često imaju suprotna mišljenja o ovoj temi - kaže dr Arijel Levitan.

 

Ona ističe da neki lekari smatraju da su vitamini bespotrebni, drugi, posebno naturopatski lekari, preporučuju pacijentima suplementi, a treći, zarad jednostavnosti, predlažu multivitamine.

 

- Mislim da je svakako najbolje da uzimate suplemente i vitamine koje vam preporuči doktor u zavisnosti od konkretno vašeg zdravstvenog stanja - smatra dr Levitan.

makonda-tracker