NIJE ŠALA

LEKARI UPOZORAVAJU: Ako muškarac ne može da uradi DESET SKLEKOVA ne piše mu se dobro

0

Ko padne na ovom testu, trebalo bi pod hitno da poseti lekara

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Muškarci srednjih godina koji ne mogu da urade deset sklekova daleko više su izloženi riziku od srčanog udara i srčanih bolesti, pokazuje novo istraživanje.

 

Osobe koje mogu da naprave više od 40 sklekova utiču na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 97 odsto u narednih deset godina života, saopštio je stručni tim sa Univerziteta na Harvardu.

 

Međutim, mogućnost da se uradi između 21 i 30 sklekova znači da su muškarci izloženi četvrtini rizika obolijevanja od bolesti kao što su koronarna arterijska bolest ili srčani zastoj. Međutim, ove bolesti i srčani udar prete onima koji ne mogu da urade barem deset sklekova.

 

Stručnjaci pojašnjavaju da su sklekovi bolji pokazatelj budućeg zdravlja srca od utvrđenih fitnes standarda kao što je trčanje.

 

- Naši nalazi su dokaz da sklekovi mogu biti lagana i besplatna metoda koja može pomoći procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti u gotovo svakom okruženju. Iznenađujuće je kako je sposobnost izvođenja sklekova daleko više povezana sa procenom rizika od kardiovaskularnih bolesti nego što je to test na traci za trčanje - kazao je Džastin Jang, profesor sa Harvarda.

 

foto: Profimedia

 

Istraživanje je provedeno na više od 1.000 ispitanika, američkih vatrogasaca u četrdesetim godinama.

 

Iako su se istraživači prilagođavali različitim uzrastima i težinama vatrogasaca, uspeli su da pronađu vezu između obavljanja više sklekova i dugoročnog zdravlja.

 

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da sklekovi mogu biti efikasan test za budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nezavisni stručnjaci upozoravaju da bi slične analize trebalo sprovesti kod drugih grupa ljudi koje su manje aktivne, kao i kod žena.

 

 

makonda-tracker