dar prirode

Lavanda: Kraljica opojnog mirisa koju mnogi zaboravljaju u svojoj kuhinji (FOTO)

0
Iako poznata kao cvet koji pomaže odeći da očuva miris i odbrani je od moljaca, ona od davnina važi za jednu od najlekovitijih biljaka na planeti, jer je još u srednjem veku, za vreme kuge, kružila legenda da osoba koja premaže telo njenim ekstraktom ne može da se zarazi
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka iz porodice usnatica. Poreklo vodi još iz stare Grčke, a smatra se da su je s juga u severne predele Evrope preneli monasi. Zanimljivo je da su eterično ulje lavande pronašli u Tutankamonovoj grobnici, što govori da su i stari Egipćani cenili njen miris. U Srbiji se najviše gaji u Sićevačkoj klisuri kao neautohtona biljka.


Tajna kvalitetne i lepršave kose: 7 preparata zbog kojih Indijke zavode i kosom

 

Čitava stabljika izuzetno je mirišljava, pa je u našim domaćinstvima ona najzastupljeniji aromatični cvet. Pre nego što procveta, njen plod bere se i suši, dok se destilacijom dobija eterično ulje. Uglavnom se gaji zbog svog dekorativnog svojstva, ali poslednjih godina sve je učestalija njena upotreba u lekovite svrhe, kao i u kulinarstvu.

 

PRIMENA U GASTRONOMIJI

 

Iako veoma lekovita, lavanda se u kuhinji slabije koristi. Najčešće se od njenog cveta prave čaj ili med. Međutim, poznata kuvarica i veliki ljubitelj ove biljke, Šeron Šipli, potrudila se da je popularizuje na američkom tržištu. Naime, ona je 2004. godine izdala knjigu The Lavender Cookbook i objasnila sve prednosti ove biljke u kulinarstvu, tako da ovih dana u kalifornijskim restoranima možete poručiti sladoled, žele, krem brule, limunadu i salate s lavandom.

 

Lekovita svojstva lavande, potražite na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker