dar prirode

Lavanda: Kraljica opojnog mirisa koju mnogi zaboravljaju u svojoj kuhinji (FOTO)

0
Iako poznata kao cvet koji pomaže odeći da očuva miris i odbrani je od moljaca, ona od davnina važi za jednu od najlekovitijih biljaka na planeti, jer je još u srednjem veku, za vreme kuge, kružila legenda da osoba koja premaže telo njenim ekstraktom ne može da se zarazi

 

LEKOVITA SVOJSTVA

 

Moderni načini lečenja potisnuli su ovu biljku u zapećak aromaterapije, međutim njena svojstva ne treba zanemariti. Eterično ulje lavande jedno je od retkih koje sme nerazređeno da se koristi na koži. Utrljavanjem par kapi, nekoliko puta dnevno, omogućavate svom organizmu jači imunitet u borbi protiv gripa i prehlada. Blagotvorno deluje na opekotine i rane, ima antiseptičko dejstvo i podstiče regeneraciju tkiva. Njegova primena preporučuje se i kod gljivičnih oboljenja, uboda buba, upala i alergija.


Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)

 

Delotvorna svojstva lavande odlično su se pokazala i kod poremećaja raspoloženja, zamora i nesanice. Preporučuje se i kao čaj, koji se dobija od njenog osušenog cveta. Ovaj topli napitak vrlo je uspešan i kod lošeg varenja, nadimanja i grčeva. Savremeno doba donelo nam je med od lavande. Otopljen u čaju ili vodi, on može da ublaži vrtoglavice i umiri kašalj, a veoma je koristan kod upale gornjih disajnih puteva i bronhitisa. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i trudnicama. Miris lavande veoma je odbojan insektima. Saksija sveže lavande ili svežanj suvih cvetova na prozoru može da vas odbrani tokom letnjih meseci od komaraca, a zimi štiti garderobu od moljaca. 

 

foto: Profimedia

 

Američka glumica Emi Rosum poznata po ulogama u filmovima Fantom iz opere i Dan posle sutra, svoje lice neguje tako što ga pred spavanje očisti sapunom sa dodatkom lavande. Ova fantastična biljka pomaže joj da uvek izgleda sveže i odmorno.

 

Recept za keks od lavande, potražite na sledećoj strani

 

 

makonda-tracker