Lavanda je višegodišnja žbunasta biljka iz porodice usnatica. Poreklo vodi još iz stare Grčke, a smatra se da su je s juga u severne predele Evrope preneli monasi. Zanimljivo je da su eterično ulje lavande pronašli u Tutankamonovoj grobnici, što govori da su i stari Egipćani cenili njen miris. U Srbiji se najviše gaji u Sićevačkoj klisuri kao neautohtona biljka.
Tajna kvalitetne i lepršave kose: 7 preparata zbog kojih Indijke zavode i kosom
Čitava stabljika izuzetno je mirišljava, pa je u našim domaćinstvima ona najzastupljeniji aromatični cvet. Pre nego što procveta, njen plod bere se i suši, dok se destilacijom dobija eterično ulje. Uglavnom se gaji zbog svog dekorativnog svojstva, ali poslednjih godina sve je učestalija njena upotreba u lekovite svrhe, kao i u kulinarstvu.
PRIMENA U GASTRONOMIJI
Iako veoma lekovita, lavanda se u kuhinji slabije koristi. Najčešće se od njenog cveta prave čaj ili med. Međutim, poznata kuvarica i veliki ljubitelj ove biljke, Šeron Šipli, potrudila se da je popularizuje na američkom tržištu. Naime, ona je 2004. godine izdala knjigu The Lavender Cookbook i objasnila sve prednosti ove biljke u kulinarstvu, tako da ovih dana u kalifornijskim restoranima možete poručiti sladoled, žele, krem brule, limunadu i salate s lavandom.
Lekovita svojstva lavande, potražite na sledećoj strani
LEKOVITA SVOJSTVA
Moderni načini lečenja potisnuli su ovu biljku u zapećak aromaterapije, međutim njena svojstva ne treba zanemariti. Eterično ulje lavande jedno je od retkih koje sme nerazređeno da se koristi na koži. Utrljavanjem par kapi, nekoliko puta dnevno, omogućavate svom organizmu jači imunitet u borbi protiv gripa i prehlada. Blagotvorno deluje na opekotine i rane, ima antiseptičko dejstvo i podstiče regeneraciju tkiva. Njegova primena preporučuje se i kod gljivičnih oboljenja, uboda buba, upala i alergija.
Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)
Delotvorna svojstva lavande odlično su se pokazala i kod poremećaja raspoloženja, zamora i nesanice. Preporučuje se i kao čaj, koji se dobija od njenog osušenog cveta. Ovaj topli napitak vrlo je uspešan i kod lošeg varenja, nadimanja i grčeva. Savremeno doba donelo nam je med od lavande. Otopljen u čaju ili vodi, on može da ublaži vrtoglavice i umiri kašalj, a veoma je koristan kod upale gornjih disajnih puteva i bronhitisa. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i trudnicama. Miris lavande veoma je odbojan insektima. Saksija sveže lavande ili svežanj suvih cvetova na prozoru može da vas odbrani tokom letnjih meseci od komaraca, a zimi štiti garderobu od moljaca.
Američka glumica Emi Rosum poznata po ulogama u filmovima Fantom iz opere i Dan posle sutra, svoje lice neguje tako što ga pred spavanje očisti sapunom sa dodatkom lavande. Ova fantastična biljka pomaže joj da uvek izgleda sveže i odmorno.
Recept za keks od lavande, potražite na sledećoj strani
KEKS OD LAVANDE
SASTOJCI:
šoljica maslaca
šoljica sirnog namaza
šoljica šećera
2 kašičice suvog lavandinog cveta
jaje
2 šoljice brašna
trećina šoljice lavandinog džema
Vreme pripreme: 30 minuta // BROJ OSOBA: 8 // Cena: 500 din.
Dobar dodatak i jelu i čaju: Recept za Zlatnu pastu
PRIPREMA:
Sirni namaz i maslac izmešajte mikserom. Dodajte šećer, lavandin cvet, jaje i brašno. Rasporedite masu u pleh koji ste pre toga premazali uljem. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Gotov keks izvadite iz rerne i namažite marmeladom ili džemom, a zatim ih ukrasite orasima, lešnicima ili bademima.
Piše: Suzana Jančić