gastro

Vanila: Kraljica začina

0
Izuzetno prijatne arome, vanila se svrstava u jedan od najskupljih aromatičnih biljaka na svetu, a osim prijatnog mirisa i ukusa, smiruje grčeve, ublažava nervozu i bes i popravlja raspoloženje.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vanila je jedini pripadnik porodice orhideja čiji su plodovi jestivi. Potiče iz Meksika, koji je i danas, uz Madagaskar, najpoznatiji proizvođač. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, uz šafran ona je najskuplji začin. Koristi se kao šipka, prah ili ekstrakt za pripremu deserata kao što su kolači, torte, sladoledi, čokolade, pudinzi, kreme... Vanilom se aromatizuju mlečni napici, kuvano vino, sangrija, vruća čokolada, čokoladni likeri, kao i mnoga druga pića. Kada su Evropljani u devetnaestom veku pokušali da zasade plantaže vanile na Madagaskaru, porasle su velike i lepe biljke, ali bez mirišljavih plodova. Budući da porodica orhideja ima specifičan oblik cveta, za uspešan rezultat prilikom oprašivanja neophodna je simbioza s leptirima ili malim pticama. Kada se ova akcija uspešno izvede, nastaju mahune koje pri berbi nemaju nikakav miris, a prepoznatljiva aroma nastaje tek nakon procesa fermentacije, tokom kojeg se šipke vanile naizmenično kvase i suše. Upravo ovaj dug proces sazrevanja, koji traje i do nekoliko meseci, utiče na visoku cenu vanile, a da bi se zaštitile od ilegalne berbe i prodaje, neke plantaže praktikuju da na plodove urežu svoje inicijale.

 

Uliva sigurnost i smiruje bes
Miris vanile nekada je bio rezervisan samo za probirljive noseve vladara. Uživanje u njemu predstavljalo je statusni simbol i posebnu čast. S razvojem industrije parfema, zavodljivi miris osvojio je milione ljudi širom sveta. Vanilino seme nekada se koristilo kao protivotrov kod ujeda insekata, a pomešana sa čokoladom lečila je nadimanje. Korišćena je za ublažavanje disajnih problema, kašlja, stomačnih bolesti, čak i kao tretman kod sifilisa. Evropljani, a kasnije i doseljenici u Ameriku, smatrali su vanilu stimulansom, ali su je, s druge strane, koristili i za smirivanje histerije i nervoze. Neka istraživanja pokazala su da vanila pomaže i da se poboljša raspoloženje, ostane budan, pojača mišićna snaga i reše seksualni problemi. Francuzi su se setili da je dodaju u duvan, a do danas je neizostavan sastojak vrhunskih čokolada i sladoleda. Najčešće se koristi za poboljšanje ukusa raznih jela i napitaka, a veruje se da konzumiranje hrane obogaćene ovom biljkom pozitivno utiče na centralni nervni sistem. Etarsko ulje koje se razvija u plodu vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima. Ekstrakt ove biljke pravi se od usitnjenih suvih mahuna koje se potapaju u vruću vodu i alkohol. Za jelo se koristi unutrašnji, mekani deo mahune, koji ima veoma intenzivnu aromu i zato ga je potrebno umereno dozirati. Istraživanja koja su sproveli stručnjaci u Londonu pokazala su da sladak miris ove biljke deluje umirujuće i da je odličan protiv napada gladi.


RECEPT
Torta od vanile

Sastojci
1 pakovanje kora za rozen tortu
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile
250 g margarina
15 kašika šećera
200 g šećera u prahu
500 g šlaga
3,5 dl kisele vode
1 kisela pavlaka
100 g bele mlečne čokolade

 

foto: Shutterstock

Priprema
U litar mleka skuvajte 15 kašika šećera i tri pudinga od vanile pa ostavite da se ohladi. Umutite margarin i šećer u prahu u jednoj posudi, a u drugoj 300 g šlaga sa dva decilitra hladne kisele vode. U ohlađeni puding dodajte umućen margarin i izmešajte. Zatim dodajte umućen šlag mešajući varjačom, onda pavlaku i na kraju izrendajte belu čokoladu. Filujte kore i ukrasite sa umućenih 200 g šlaga i 1,5 dl hladne kisele vode. Ostavite da se torta dobro ohladi u frižideru, jer je potrebno da kore omekšaju od fila, a potom je isecite na parčad i poslužite.

 

foto: Profimedia

Holivudska glumica Dženifer Lorens voli klasiku i jednostavnost u svim životnim segmentima, što se manifestuje čak i u izboru omiljenih mirisa, pa su njene najdraže note upravo one sa aromom vanile. Osim toga, poznata je i kao veliki obožavalac sladoleda od vanile koji često sa zadovoljstvom jede.

makonda-tracker