Naučite kako da izaberete pravi

Brokoli - za jači imunitet (FOTO)

0
Zimski meseci možda nude manji izbor povrća, ali to ne znači da je ono što možemo da kupimo na pijacama manje hranljivo ili zdravo. Najbolji primer jeste ovaj zeleni cvet, koji sadrži brojne vitamine i minerale, a ima i snažna antikancerogena svojstva.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Brokoli vodi poreklo iz Male Azije, a u Evropi je jedino bio poznat na području Italije. U 16. veku Katarina Mediči isporučila ga je za Francusku, odakle je pod nazivom italijanska špargla dospeo i u Englesku. Američki predsednik Tomas Džeferson u 18. veku uveo je brokoli u poljoprivredu Amerike, na početku samo kao probnu biljku.

 

Najnovija istraživanja upućuju na to da je brokoli posebno dobar u borbi protiv mnogih bolesti i često ga nazivaju superhranom. U njemu se nalaze određeni sastojci koji su bolji od antibiotika, a deluje i na bakteriju koja prouzrokuje čir. Takođe, dokazano je da brokoli pruža veliku zaštitu protiv raka. Sadrži aktivne supstance koje podstiču prirodne odbrambene mehanizme u borbi protiv kancera želuca i debelog creva.

 

U naučnim krugovima, redovno uzimanje brokolija smatra se posebno korisnim za prevenciju raka dojke, koji se povezuje sa viškom ženskih hormona estrogena. Stručnjaci ističu da žene koje unose velike količine folne kiseline smanjuju rizik da obole od raka materice i pluća. Naučnici su sok dobijen od brokolija dodavali ćelijama raka, nakon čega je 95 odsto obolelih ćelija odumrlo.

 

Brokoli kao lekovita hrana

 

Brokoli je i sjajan izvor vitamina C, beta karotena i antioksidansa koji neutrališu slobodne radikale i štite od preranog starenja. Takođe, vitamini zastupljeni u nezanemarljivim količinama su B1, B2, B6, E. Osim toga, brokoli olakšava varenje i sprečava zatvor, dijabetes, bolesti srca i smanjuje holesterol u krvi.

 

Posebno je bogat mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink i natrijum, a preporučuje se i trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline.

Kad kupujete brokoli, birajte cvetove koji su kompaktni i neoštećeni. Trebalo bi da budu iste boje, bilo da su tamnozeleni, ljubičasti ili ljubičasto-zeleni, što zavisi od same vrste brokolija. Izbegavajte požutele cvetove jer je to znak da su prezreli i stari.

 

Brokoli je najbolje kuvati isti dan kada je kupljen, a u frižideru čuvajte ga najviše tri do četiri dana. Pre toga nemojte ga prati jer će voda koja ostane na cvetovima ubrzati proces truljenja.

 

Priprema:

 

Da biste sačuvali većinu hranljivih sastojaka, najbolje je da ga kuvate na pari. Prethodno ga iskidajte na manje cvetove, a budući da su stabljike tvrđe, stavite ga ranije da se kuva. Tako pripremljeni brokoli začinite maslinovim uljem i limunovim sokom, a zatim posolite po želji. U vodi ili na pari kuvane cvetove brokolija možete ubaciti u skuvanu testeninu, dodati joj maslinovo ulje i dobićete lagan i zdrav obrok.

 

makonda-tracker