GASTRO

Grožđe za mladolik izgled

0
Ovo voće deluje preventivno na srčane bolesti time što povećava zaštitni HDL holesterol i smanjuje koagulaciju krvi, a pored toga što je veoma ukusno, od njega se dobija i božansko piće vino
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Grožđe nije samo ukusno i osvežavajuće već je i vrlo lekovito. Deluje kao prirodni tonik, usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne bolesti, čisti krv, uklanja masne naslage iz tela i jača srce. Za srčane bolesnike, posebno one s povišenim krvnim pritiskom, najveća prednost ovog voća u odnosu na ostalo jeste odsustvo natrijuma i hlora, a prisustvo kalijuma, koji obara pritisak. Grožđe, posebno crno, sprečava i pojavu osteoporoze zato što sadrži dosta kalcijuma i magnezijuma koji jačaju kosti. Osim toga, ima i bora, koji sprečava gubitak kalcijuma i povećava nivo hormona estrogena, čime jača kosti, štiti srce i ublažava klimakterične tegobe.
Bilo da je crno ili belo, grožđe daje energiju, utiče povoljno na stomak i creva, razređuje krv, smanjuje nivo holesterola, stimuliše rad bubrega, jača pluća, a pomaže i pri varenju.


MOĆAN ANTIOKSIDANT


Svako puce veoma je snažan antioksidant koji uništava slobodne radikale, sprečava oksidaciju holesterola i nastanak arterioskleroze, pojavu tumora i starenje. Blagotvorno deluje na električnu aktivnost mozga, stimulišući motorne i mentalne aktivnosti.


Novopazarske mantije koje razbuđuju čula

 

OLAKŠAVA CIRKULACIJU


Antocijan i tanin imaju purgativno delovanje, olakšavaju cirkulaciju, a takođe deluju antivirusno i baktericidno. Grožđe deluje na zapaljenjske procese bubrega, sluzokože debelog creva i otklanja anemiju. Ista lekovita svojstva pripisuju se soku i vinu.


TAJNA DUGOVEČNOSTI


Grožđe sadrži materije koje usporavaju resorpciju masti, a posebno je značajan antocijan koji utiče na obnavljanje krvi. Lekari su odavno ustanovili da konzumiranjem ovog voća snižavamo krvi pritisak i smanjujemo rizik od srčanih napada. S obzirom na to da poseduje mnoštvo vitamina i minerala, dobro je za čišćenje jetre, a takođe pomaže i pri izbacivanju urinske kiseline iz tela. Specifičnost ploda vinove loze ogleda se i u tome što sadrži resveratrol koji pozitivno utiče na rad mozga, a naučnici su ustanovili kako konzumacijom grožđa sprečavamo nastanak degenerativnih očnih bolesti.

Antrfile
Bred Pit svojevremeno je izjavio da obožava grožđe i da ga u letnjem i jesenjem periodu često jede. Prijateljima se poverio i da je ljubav prema ovom voću bila presudna pri donošenju odluke da kupi vinograde u Francuskoj.

 

Italijanski specijaliteti ukusni i tokom zime: Nikad bolji sušeni paradajz u maslinovom ulju


RECEPT

 

Kolač sa sirom i grožđem

 

foto: Shutterstock


Za masno testo
- 200 g brašna
- žumance
- 120 g šećera
- pakovanje limun arome
- 170 g maslaca
- 20 g prezli

Za krem od sira
- 4 jajeta
- 225 g šećera
- pakovanje limun arome
- 50 g gustina
- 1 kg sremskog sira
- 200 ml pavlake
- po 250 g crnog i belog grožđa

Za ukrašavanje
- 100 g grožđa

 

Ručak u pikantnoj marinadi: Piletina s pivom? Nego šta!

 

Priprema


Za masno testo sipajte brašno na dasku, napravite udubljenje i stavite žumance. Pospite šećerom i limun aromom. Okolo staviti 150 g maslaca u listićima. Pobrašnjavljenim rukama zamesite lako, glatko testo. Zamotajte ga u foliju i držite u frižideru 60 minuta. Pleh od 26 cm podmažite preostalim maslacem i pospite prezlama. Testo rastanjite u veličini pleha, stavite ga na dno i podignite malo krajeve. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Za krem od sira penasto umutite u većoj činiji jaja sa šećerom i limun aromom. Prvo dodajte gustin i pomešajte, a zatim sremski sir i slatku pavlaku pa promešajte. Zrna grožđa skinite s peteljki, operite, osušite pa, osim nekoliko zrna, dodajte u masu od sira i pomešajte. Premažite tom masom testo i poravnajte. Kolač pecite u rerni oko 55 minuta. Izvadite i ostavite da se sasvim ohladi, potom ga stavite na tanjir za torte. Ukrasite preostalim zrnima grožđa.

makonda-tracker